OSLO: I løpet av årets tre første måneder har hele 60 prosent av kvinner i alderen 16-79 år benyttet folkebibliotekene, mot bare 35 prosent av den mannlige befolkningen i samme alder. Dette er en tendens som har vart de siste årene, stadig flere kvinner bruker folkebibliotekene, mens andelen av menn synker. Blant kvinnene er det romaner som er mest populært, mens menn foretrekker faglitteratur og hobbybøker, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Totalt sett har en tredel av befolkningen i alderen 16 til 79 år besøkt et bibliotek i løpet av første kvartal i år. Hos de besøkende totalt er det skjønnlitterære bøker som romaner, dikt og krim som er mest populært, tett fulgt av faglitteratur, lærebøker og hobbylitteratur.

Biblioteket har også et godt grep om ungdommen. De som benytter lånetilbudet mest er personer i alderen 16 til 24 år, og hele 40 prosent av bibliotekenes utlån er barne— og ungdomsbøker. En tredel låner video og DVD.

Lesing av aviser og tidsskrifter er også populært, 37 prosent oppgir at de benytter bibliotekenes avis- og tidsskriftsavdelinger, og det er flest menn som benytter dette tilbudet.

Tallene fra SSB viser også at brukerne er svært fornøyd med utvalget av bøker og andre medier på bibliotekene. Hele 93 prosent mener at utvalget av aktuelle bøker er stort og variert.

Siden 1998 har bibliotekbesøket holdt seg svært stabilt. I 2005 var det totalt sett 48 prosent av befolkningen som brukte folkebibliotekene, i 1998 var tilsvarende andel 47 prosent.