KRISTIANSAND: Er det restriktive Kari Henriksen eller liberale Mette Gundersen som vinner skjenkekampen i Arbeiderpartiet? Svaret avgjør hvor lenge du kan drikke på byen.

Slik bystyret nå ser ut, er det Ap som vil avgjøre hele skjenkesaken.

Sier Ap ja til å fortsette med landets mest liberale skjenkeregime og åpne kraner til 03 — vil partiet få flertall sammen med Høyre og Frp og Demokratene, selv om Høyre har signalisert en viss åpning for å stenge spritsalget noe tidligere.

Sier Ap nei til åpne kraner - og partiet heller legger seg på en restriktiv linje (i en eller annen form - her kan kompromisser komme), vil partiet få flertall sammen med KrF, V, Miljøpartiet De Grønne, SV og Rødt.

Ap-leder i Kristiansand, Terje Næss, sier skjenketider er en viktig debatt for Ap - og at meningene er delte. Han vil ikke si hva han selv synes.

  • Vi skal ha en åpen debatt i partiet. Vi var med på å åpne kranene i 1998. Har ting endret seg? Hva har konsekvensene vært? Det er viktige spørsmål vi skal diskutere. Så får vi se hva løsningen blir, sier Næss.

KLARE FRONTER

To av Kristiansand Arbeiderpartis mest markante kvinner står på hver sin side i skjenkedebatten.

Varaordfører Mette Gundersen har de siste dagene ikke villet konkludere, utover å si at «alle vet jo hva jeg har stått for».

Gundersen, som har bartender- utdannelse, har til nå vært en varm tilhenger av en liberal alkoholpolitikk og har i årevis lovprist den levende utebyen Kristiansand.

På den andre siden står tidligere lokallagsleder, varamedlem til Stortinget og bystyrerepresentant Kari Henriksen, som har ledet A-klinikken, og som sykepleier har jobbet mye med rusproblemer.

- MÅ TA GREP

  • Det er helt nødvendig at vi som politikere tar grep i forhold til problemene som vi nå ser at alkoholen skaper i byen. Det gjelder både i forhold til restaurant-næringen og på andre felt, men jeg ønsker ikke å si mer nå, sier Henriksen.

Grunnen til det er:

  • Jeg vil ikke være med i en setting som fokuserer på intern uenighet i Ap. Det er jeg ikke komfortabel med, sier Henriksen, som tidligere har uttalt dette om bystyrets liberale alkoholpolitikk:

«Dette er schizofrent. Å holde åpnet til tre om natten og å drive holdningsskapende arbeid, viser med all tydelighet hvor dobbelt budskapet til politikerne er».

Hun har også sagt at politikerne ikke har våget å ta inn over seg den faktakunnskapen som foreligger om skadene ved maksimale åpningstider.