RANSSTEDET: Sparebanken Sørs lokale i Kristiansand ble ranet ved 10.30-tiden fredag formiddag. Foto: Jon Anders Møllen

KRISTIANSAND: I tillegg til de bankansatte, befant åtte kunder seg i Sparebanken Sør under det brutale bankranet fredag formiddag. Samtlige ble truet med våpen.

— Alle kundene ble beordret ned på gulvet. Ranerne hadde våpen framme. Mens kundene lå på gulvet, fikk ranerne penger av de ansatte. Ranet var over på omkring tre minutter, opplyser politioverbetjent Geir Hansen ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Pistol eller revolver

Begge ranerne skal ha brukt enhåndsvåpen. Ifølge Hansen dreier det seg om pistol eller revolver. Ingen personer kom fysisk til skade under ranet.

— Ranerne var maskerte. Kunder har forklart i avhør at de ikke kunne se ansiktene på dem, sier Hansen.

Det er foreløpig uklart hvor mye penger ranerne fikk med seg. Ifølge Hansen har politiet sikret seg gode videobilder fra overvåkningskameraer i banken.

— Vil holder på å analysere opptaket. Men det er vanskelig å identifisere ranerne, sier han.

Østlandsdialekt

Politiet vet foreløpig ikke om gjerningsmennene er av utenlandsk eller norsk opprinnelse. Ifølge kunder i banken skal de ha snakket østlandsdialekt.

Både bankansatte og kunder har fredag vært inne til avhør. Samtidig fortsetter jakten på ranerne for fullt. Det er imidlertid uklart om ranerne forsvant i en Audi A4 eller A6. Kort tid etter ranet etterlyste politiet en koksgrå Audi A4, som skulle ha kjørt sørover i Vestre Strandgate før den forsvant. Nå endrer politiet etterlysningen.

— Vi må modifisere oss til å si at vi leter etter det som sannsynligvis er en mørkegrå metallic Audi stasjonsvogn. Det er uklart om det dreier seg etter en A4 eller A6, sier operasjonsleder Bård Austad ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Bilen, med registreringsnummer KH 36911, stod parkert i Skippergaten i nærheten av banken mens ranet pågikk. Bilskiltet er stjålet. Politiet er usikre på om det satt noen i bilen og ventet.

— Det kan ha vært en tredje person som har ventet utforbi, sier Hansen.

I bydelene

Store politistyrker er satt inn i jakten på gjerningsmennene, og politiet søker fredag ettermiddag etter ranerne i store deler av Kristiansand.

— I en slik situasjon driver vi etterretning. Da er det naturlig å søke i bydelene, sier Hansen.

Også Mandal og Lillesand er bedt om å holde utkikk, i tillegg til Rogaland og Telemark politidistrikt. Tollvesenet er også koblet inn i saken, samt at Kripos er varslet.

— Nå søker vi så vidt vi kan. Vi har iverksatt kontrollposter. Det gjorde vi tidlig. Alle som kan ha sett en slik type bil eller noe av interesse, oppfordres til å ta kontakt med politiet, sier Austad.

Han vil ikke spekulere i om ranerne kan ha byttet bil.

— Det er vanskelig for oss å si. Vi må se etter bilen de hadde i utgangspunktet, men holder muligheten åpen for at de forsøker å gjøre det vanskelig for oss, sier operasjonslederen.