TRONDHEIM: Det viser resultatene av en undersøkelse som cand. polit Line Merethe Oldervoll har gjort i forbindelse med sin doktoravhandling.

– Vi så etter et seks ukers opplegg at regelmessig trening gjorde disse pasientene mindre trette og uopplagte. Også pasienter med uhelbredelig kreft og kort forventet levetid hadde stort utbytte av fysisk trening, viste undersøkelsene, sier Oldervoll til NTB.

Hun disputerer til PhD ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim fredag.

Forstudie

I alt 101 pasienter med uhelbredelig kreft som hadde forventet mindre enn ett år igjen å leve, fikk tilbud om å delta i en treningsgruppe. 34 pasienter takket ja til henvendelsen. Hver pasient fikk et eget treningsprogram som var tilrettelagt etter funksjonsnivå. De fikk også oppfølging av fysioterapeut. Resultatene fra studien viste positiv effekt både når det gjaldt livskvalitet og fysisk yteevne. I tillegg ble tretthetsnivået redusert.

Pasientene som deltok, ble rekruttert fra St. Olavs Hospital i Trondheim og Hospice Lovisenberg i Oslo.

– Dette er å betrakte som en forstudie. Studien viser lovende resultater, og gir grunnlag for en bredere og kontrollert undersøkelse på denne pasientgruppen senere, sier Oldervoll.

Lymfekreft

Hun gjorde også en undersøkelse med lymfekreftpasienter og fysisk trening.

– Denne gruppen opplever ofte at de er trette og slitne lenge etter at behandlingen er avsluttet. Vi fant at regelmessig trening som turgåing, sykling og skigåing reduserte trettheten betydelig, sier Oldervoll.

Hun understreker at det er normalt å være trett etter en kreftbehandling. For de aller fleste er trettheten en forbigående tilstand. Hos noen blir den imidlertid kronisk til tross for vellykket behandling. Kronisk tretthet er et betydelig helseproblem som fører til lidelse for pasienten, arbeidsuførhet og stort forbruk av helsetjenester.