KRISTIANSAND: — Jeg har drevet med behandling av spilleavhengighet i fem år, og dette er det yngste jeg noensinne har opplevd, sier Ivor Høy til fvn.no.

Han er psykoterapeut ved Ruspoliklinikken i Kristiansand og jobber utelukkende med spilleavhengige. For kort tid siden ble han kontaktet av politiet og forespurt om han kunne ta en 14 år gammel gutt inn til behandling. 14-åringen skal være alvorlig avhengig av spilleautomater.

— Jeg har ikke møtt 14-åringen ennå, men det sier seg selv at det er en alvorlig situasjon når politiet først tar kontakt med oss, sier Høy.

Krever regulering av automater

— Det er veldig tragisk at så unge mennesker utvikler spilleavhengighet. At en 14-åring kan bli avhengig av noe som det er 18-års grense på sier litt om behovet for å få regulert tilgangen til dette. Slik det er i dag er det umulig å holde en god kontroll, sier gruppeleder Kari Henriksen i Kristiansand Arbeiderpart til fvn.no.

Psykoterapeut Ivor Høy er den eneste som driver med behandling av spilleavhengighet på Sørlandet. I 2005 hadde han totalt 68 pasienter.

— Det verste tilfellet er en mann som har spilt bort over fem millioner kroner, hovedsaklig på nettpoker, sier Høy.

Selv om Høy aldri har opplevd en så ung spilleavhengig som den nevnte 14-åringen, er han ikke overrasket.

— Vi har spilleavhengige i alle aldersgrupper. Jeg ble kontaktet av en mann i 70-årene som ønsket behandling. Ikke på grunn av at han ikke hadde råd til å spille, men fordi han var redd for å dø av hjertesvikt foran automaten, sier Høy.

1.100 Kristiansandere er avhengige

I Norge regnes det med at cirka 1,5 prosent lider av spilleavhengighet. Det tilsvarer drøye 1.100 mennesker bare i Kristiansand.

— I tillegg kan man regne med alle menneskene i nettverket rundt. Spilleavhengighet får store konsekvenser som samlivsbrudd, underslag og annen kriminalitet. Barn blir også rammet, sier Høy.

— Vi opplever stadig en økning i dette problemet. Det siste halvåret har økningen vært dramatisk. Men faktisk ikke i forhold til nettspill. Men det tar neppe langt tid før vi ser konsekvensene av det også, spekulerer psykoterapeuten.