Foto: Scanpix

GARDERMOEN: På område etter område langet Hagen ut mot regjeringen, i en intens og kraftfull tale, retorisk rettet mot Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg.

Det er Kolberg som har sagt at det er avgjørende for Ap å «knekke Frp-koden», finne ut hva det er som etter valget har sendt partiet rett til værs på meningsmålingene.

– Det er ikke noe hemmelig ved denne koden, Martin! Vi fører en kontinuerlig kamp for lavere skatter og avgifter og mot offentlige inngrep. Det er Frps politikk som er løsningen på koden. Det har det norske folk skjønt, og det er derfor vi ligger så høyt på målingene, tordnet Hagen.

Utskjelt og foraktet

Tidvis rørt og beveget oppsummerte Hagen 28 års ledelse av partiet, en mannsalder preget av voldsomme opp— og nedturer, dramatiske utrenskninger og fiendtlige holdninger fra andre partier.

– Men det er med ydmykhet og takknemlighet jeg nå overlater formannsjobben til min etterfølger. Dette er Elis og mitt livsverk. Det har vært en fantastisk opplevelse å lede partiet. Og hvis oppslutningen holder seg ut over i 2008, må vi forberede oss på en ny regjeringssituasjon. Vi gleder oss alle til at det kanskje kan bli en Frp-statsminister i 2009, sa Hagen til enorm applaus.

I fri dressur, uten manuskript og talerstol, tok Hagen de over 600 menneskene i landsmøtesaken med på en tre kvarter lang reise gjennom partiets turbulente historie, hele tiden ispedd stikk og finter til «Martin».

– Men vi må stålsette oss. Det kan gå nedover igjen, advarte den avtroppende lederen.

Han konstaterte med en viss skadefryd at «de andre» kommer etter i asyl- og innvandringspolitikken og kriminalpolitikken.

– Finn fram våre gamle forslag og gjennomfør dem, du Martin! Der har du koden din!

Byråkrater

En gjennomgangstone hos Hagen var forakt og avsmak for «egenrådige byråkrater» som tar seg til rette og gjør livet surt for vanlige folk. Skredder- og veverøkonomene i Finansdepartementet fikk sitt pass påskrevet.

De vil ikke bruke mer av oljemilliardene for å kjøpe utstyr til sykehusene fra utlandet, fly inn arbeidsfolk for å bygge motorveier og bruke noen flere av statens ekstramilliarder som følge av skyhøye oljepriser til å senke avgiftene på strøm og bensin og kjøpe operasjonskapasitet i utlandet. Frp vil dessuten bruke statens penger til å bygge tusenvis at pleiehjemsplasser i landene rundt Middelhavet.

– Dette vil overhodet ikke skape noe press i norsk økonomi. Høye skatter og avgifter går alltid ut over dem som har minst. Røkke og Fredriksen bryr seg ikke om vanvittige priser på strøm og bensin. Men det er minstepensjonistene og de dårligst stilte som lider under den rødgrønne regjeringens politikk. Kristin Halvorsen burde skamme seg og slutte å snakke om rettferdig fordeling, hamret Hagen.

Han fastslo at oljemilliardene tilhører folket og at handlingsregelen er galskap slik den praktiseres i dag.

– Folk blir lurt til å tro at oljepengene har noe med pensjonene i framtiden å gjøre. Vi kan like gjerne kalle pensjonsfondet for bedragerifondet, sa Hagen.

Eli først og sist

Hagen delte sjenerøst all applaus og rosende omtale med Eli.

– Det er vemodig å gå av, men det skal også bli deilig. Ikke minst å slippe spørsmål fra pressen til alle døgnets tider. Nå skal Eli og jeg få mer tid sammen. Hun har holdt meg i ørene så ikke oppslutningen har gått meg til hodet, og hun har trukket meg opp når det har vært som mørkest, sa Hagen da han ble omringet av journalister og fotografer.

– Dette er nok den mest bevisste og poengterte talen jeg har holdt. Hovedbudskapet er at politikere og byråkrater er til for folket, og ikke omvendt, sa han mens svetten piplet i blitsregnet.