OSLO: – Det er en selvfølge at det vil være en forskjell på viktige områder. Vi er allerede i gang, sier Stoltenberg til NTB etter å ha deltatt på et møte i det norsk-pakistanske miljøet sammen med Pakistans statsminister Shaukat Aziz onsdag kveld.

– Vi har satt ny rekord i barnehageutbygging, vi har gitt mer penger til de arbeidsledige og skaffet flere lærere i skolen. Folk merker allerede forskjell, sier han.

Ifølge Stoltenberg tar regjeringen viktige skritt i å gjøre løftene fra Soria Moria om til virkelighet.

Drakamp

Tidligere på dagen mottok Stoltenberg Bulgarias president Georgi Parvanov til samtaler på sitt kontor. Det har de siste dagene vært hard drakamp innad i regjeringen om milliardene, men onsdag gjorde statsministeren det klart at det meste er på plass, selv om det ennå gjenstår noen budsjettposter.

– Det blir ingen flere store møter om budsjettet i regjeringen. Dersom det er nødvendig, vil vi drøfte enkeltspørsmål på de ordinære regjeringskonferansene, sier han.

Statsbudsjettet presenteres for Stortinget av finansminister Kristin Halvorsen (SV) fredag 6. oktober.

– Innfrir løfter

– Budsjettet tar viktige skritt i å gjøre Soria Moria til virkelighet. Vi har fire år på oss, men budsjettet vil vise at vi er godt i gang. Jeg er godt fornøyd med helheten i budsjettet, konstaterer statsministeren.

Han sier at han ikke er opptatt av enkeltsaker.

– Det avgjørende er et godt helhetlig budsjett, slår han fast.

Stoltenberg sier at regjeringen innfrir løfter i dette budsjettet, men han avviser kategorisk å snakke om hva budsjettet vil inneholde av bevilgningsforslag.

– Jeg er opptatt av å være statsminister som ivaretar alle hensyn. Regjeringen vil presentere et godt balansert budsjett, sier han.

Tøff dragkamp

Stoltenberg innrømmer at det har vært en tøff dragkamp innad i regjeringen, men legger til at dette er helt vanlig, også i regjeringer der bare ett parti er med.

– Den tøffeste dragkampen kommer alltid når de siste milliardene skal plasseres. Alle statsrådene har gjort en kjempeinnsats for å få et godt budsjett på plass. Den statsråden som ikke kjemper for sin sak, er ingen god statsråd, sier Stoltenberg.

Forhandlingene ble komplisert av at Sp-leder Åslaug Haga ble sykmeldt søndag kveld, men statsministeren tror ikke dette påvirket budsjettarbeidet.

– Jeg snakket med Åslaug tirsdag kveld og hun var i godt humør. Jeg regner med at hun snart er tilbake i god form, sier Stoltenberg.

Enoksen avlyste

At budsjettinnspurten har høyeste prioritert blant de rødgrønne statsrådene, ble understreket av olje— og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp), da han avlyste et viktig møte med EUs energikommissær Andris Piebalgs i Brussel onsdag.

Møtet har blitt møtt med stor interesse fra EU-hold og fra internasjonale medier, ettersom Norge er EUs nest største gassprodusent.

– Regjeringen trengte ekstra tid til budsjettet, og omstendighetene tilsa at han måtte bli i Oslo. I tillegg er han stand-in for Åslaug Haga, som er sykmeldt, så derfor ble det ekstra viktig, sier Enoksens informasjonssjef Sissel Edvardsen til aftenposten.no.