KRISTIANSAND: Benkeradene i Oddernes kirke er fylt med pastellfargede kjoler og sorte dresser. Orgel, trommer og trombone drar i gang «Bruremarsj», dørene slår opp og Hanne Madsen kommer til syne i en drøm av en kjole. Fremme ved alteret gir hun og ungdomskjæresten Andreas Kjærnet hverandre sitt ja. Det er de ikke alene om; hele 70 par blir smidd i hymens lenker i Oddernes kirke, som er den mest populære kirken å gifte seg i i Kristiansand, i sommermånedene. Resten av året blir ikke mer enn rundt fem ekteskap inngått foran presten i Oddernes.

Fire timer, fire par Etter at et annet nygift par har kommet ut på gårdsplassen utenfor kirken etter sin vielse, kan Madsen og Kjærnets festpyntede gjester endelig innta kirkerommet. En blomsteroppsats henges opp i all hast, solisten tester mikrofonen, organisten varmer opp og brudgommen innfinner seg ved alteret.

— Det var aldri noen diskusjon rundt om vi skulle gifte oss på sommeren eller ikke. Det er nå det er fint vær og vi kan være ute store deler av dagen, sier Andreas Kjærnet.

Både han og bruden er født og oppvokst i byen og er begge konfirmert i Oddernes kirke. Valget av vielsestedet var dermed lett, forteller brudgommen.

Jon Andreas Lauvland som er prest i Oddernes kirke rekker en liten pust i bakken mellom vielsene. I dag skal han vie fire brudepar på fire timer.

— Om sommeren er det gjennomsnittlig fire vielser hver lørdag. Av og til fem, sier presten.

Rot med navn Lauvland forstår godt at folk vil vies i sommermånedene.

— Det er jo større sjanser for fint vær, og flere fine steder å feire om sommeren, sier han, og forteller om at det høye tempoet om sommeren går greit takket være god planlegging og en god stab.

Og til tross for at vielsene skjer på løpende bånd om sommeren, kan Lauvland forsikre at det meste har gått smertefritt.

— Jeg har hørt om prester som har sagt feil navn, men det har jeg heldigvis aldri gjort, smiler presten.

Også hos Kakehuset i Kristiansand er det mye å gjøre i sommermånedene.

— Juli er den største bryllupsmåneden hos oss. Vi har opplevd å skulle levere ni kaker på en dag, forteller Lena Lauvstad som er konditor og daglig leder.

— Ellers i året leverer vi alt fra null til fire bryllupskaker i måneden, fortsetter Lauvstad, og kan fortelle at treetasjes kaker fortsatt er det som slår best an hos brudeparene.

— Men mange unge par vil heller ha sjokoladekake enn tradisjonell marsipankake, avslører konditoren.

Bortbestilt kirke - Det er høysesong for oss om sommeren. Antall kunder tredobles, sier Elisabeh Nilsen ved Agape brudesalong.

Hun kan imidlertid fortelle at brudesalongen har kontakt med kundene sine i lang tid før selve vielsen.

— Nå om sommeren holder vi mest på med tilpasning av antrekk og tilbehør, forteller Nilsen.

Bestilling av kirke til den store dagen er også noe som må planlegges i god tid.

— Over halvparten av lørdagene neste sommer er allerede bortbestilt. Den første lørdagen i august ble bortbestilt allerede ved påske, sier administrerende leder i Oddernes kirke, Thor Erling Holte.

Andreas Kjærnet og Hanne Madsen går ut av Oddernes kirke som ektefeller og møter en bølge av gratulasjoner og blitslamper.

Idet en eggeskallhvit Volvo med blikkbokser bundet til støtfangeren og «nygift» skrevet i bakvinduet kjører dem videre til fest, er et nytt par på vei mot alteret i Oddernes kirke.