EVJE OG HORNNES: -Vi er veldig enig i det meste, og det er veldig paradoksalt at vi stiller åtte lister i kommunen, sa Frps Colin Morgan på gårsdagens debattmøte på Furuly på Evje. Men dette sa han før åpen soning ble brakt på bane, og før det ble skikkelig temperatur i motstanden mot legevakt i Kristiansand. Rundt 100 mennesker hadde møtt fram til duell mellom kandidatene til historiens første direkte ordførervalg i Evje og Hornnes.

— Dette kan bli kaos, særlig for eldre folk, ettersom vi skal bruke to ulike lister og kan velge mellom så mange kandidater ved dette valget, sier Helga Dåsvatn til Fædrelandsvennen. Velgerne skal både stemme på et parti som vanlig, i tillegg til at de skal gi stemme på et eget ark på to ordførerkandidater.

Da fengselsdiskusjonen avklarte hvem som var for fengsel på Evjemoen, hvem som var avventende positiv og hvem som var mot, kom det fra salen:

— Dette var greit. Nå vet vi i alle fall hvem vi ikke skal stemme på!

Like enkelt var det ikke i saken om legevakten. I fjor avgjorde flertallet i kommunestyret at Evje og Hornnes skal ha legevaktsamarbeid med 13 andre kommuner i Kristiansand. Dette førte til at 1490 stemmeberettigede i kommunen med 3300 innbyggere skrev under på et opprop for egen legevakt i kommunen. Til tross for at sittende ordfører Bjørn Ropstad (KrF) og Dreng Homme (Ap) flere ganger forklarte at de lokale legene nekter å jobbe i en lokal legevakt med 60 døgns vaktberedskap på hver, insisterte mange av tilhørerne på at de likevel vil ha en lokal ordning. Homme viste til nabokommunen Bygland for hvordan det kan gå dersom legene får ordninger de ikke vil leve med. De flytter. På direkte spørsmål fra salen på hvordan den tverrpolitiske lista konkret og praktisk har tenkt å få til en lokal legevakt mot legens vilje, ble ordførerkandidat Odd Helge Liestøl svar skyldig.

— Hvis vi skal bukke og nikke for ale sentraliseringstanker, må vi slutte å snake om å gjøre bygdene levende, sa Liestøl.

I år forsvinner SV fra kommunestyret, ettersom de ikke stiller liste lenger, mens Venstre håper på å få plass, sammen med de to nye partiene, Bygdelista og Pensjonistpartiet.

Kveldens muntreste replikk kom fra Aps ordførerkandidat, Dreng Homme: «Eg tykkjer dei eldre burde ha noko meir gama!»