LONGYEARBYEN: – Det er ikke en del av regjeringens politikk. Vi legger ikke opp til at det skal være noen endring av gjennomføringen av vedtak som alt er fattet. Regjeringens politikk vil bli fulgt opp som forutsatt hele tiden, sier Jens Stoltenberg til NTB.

Søndag var han vert for de nordiske statsministernes sommermøte på Svalbard. Også her kom de sultestreikende afghanerne utenfor domkirken i Oslo i sentrum.

SVs landsstyre vedtok søndag at det må gis en ny uavhengig vurdering av oppholdssøknadene til de afghanerne flyktningene, og at utsendelsene må innstilles inntil videre.

– Ikke splittet

Men Stoltenberg avviser å legge om politikken.

– Noen ny gjennomgang av alle sakene fra myndighetenes side er ikke aktuelt, sier Stoltenberg

Statsministeren benekter at regjeringen er splittet i saken, selv om SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen har sagt hun vil forholde seg til SV-landsstyrets vedtak.

– Både jeg, Bjarne Håkon Hanssen og SV har understreket at de som mener at de har grunnlag for å gjenoppta en sak, har adgang til gjenopptakelsesbegjæring. I det ligger det ikke noen generell endring av politikken. Dette er en adgang som har vært der hele tiden, og som også gjelder de som sultestreiker, sier Stoltenberg.

Forstår reaksjoner

En rekke SV-ere kritiserte regjeringen og krevde en mer human integreringspolitikk under helgens landsstyremøte.

Men Stoltenberg bøyer ikke av i afghaner-saken.

– Jeg forstår godt at mennesker blir engasjert og at det går inn på folk at noen går så langt som til sultestreik for å få opphold i Norge. Men både jeg og Kristin Halvorsen har understreket at sultestreik ikke gir grunnlag for opphold i Norge. Det er det sentrale i denne saken, mener Stoltenberg.