Utover dette vil han ikke gå inn på årsaksforholdene til at kommunelegen får sparken.

Det var da rådmann Eva Richter ble bedt av politikerne om å ordne opp i legevaktsordningen i kommunen, samt få til et skille mellom kommunelege Toreids private og offentlige virksomhet, at problemene vokste.

Om brevet fra Toreids svoger, professor Harald Knudsen i februar, sier ordfører Austad: — Når HiA trekkes inn i en slik vurdering blir det helt på jordet.

I en e-post i går, til blant andre formannskapsmedlemmer, går Toreid til motangrep mot oppsigelsen. Blant annet skriver han: «Eg er ellers glad for at det no blir fokusert på brevene frå svogeren og ber alle merke seg innholdet i det andre brevet (som er vedlagt), der det er gitt ein mykje meir inngående analyse av den administrative kulturen i Bygland dei siste åra, utan at dei omtalte handlingene er omtalte med karakteristikker som enkelte kan oppfatte som «grovt krenkjande». Dette er uansett karakteristikker som er barnemat i forhold til dei sjikanerende omtalene som er blitt meg til del i presseoppslag, i lukket kommunestyremøte og gjennom sladderspreiing på bygda.»

I dette andre brevet fra Harald Knudsen av 5. mai, der han presiserer at dette er skrevet av han som privatperson til KS og Arbeidstilsynet, skriver Knudsen blant annet: «Jeg synes det er vanskelig å ikke lese dette som en historie om en «varsler» som blir utsatt for gjengjeldelsesaksjoner, og jeg mener derfor dette bør gjøres til gjenstand for granskning. Det vil da også komme fram en del andre spørsmål og påstander av kritisk karakter, som jeg har valgt å ikke kommentere her.»