LILLESAND: Sparebankstiftelsen DnB NOR har sørget for den beste julegaven Lars Jørgen Mørland kunne ønsket seg: Av de 100 millionene stiftelsen deler ut landet rundt i år, er Mørland tildelt 100.000 kroner i støtte til å utvikle et teaterstykke for barn.

— Stykket har arbeidstittelen «Miljøtrollet», røper en glad manusforfatter.

Mørland har lang fartstid i NRK, og har de senere mange år laget filmer i egen regi. For noen år siden ble han barneradioprodusent for Kanal 24 sammen med kameraten Ivar Skippervold.

Ny fase

Nå er han over i en ny fase, og et barneteaterprosjekt i regi av Døveforbundet for noen år siden ga stor respons og sterk mersmak. Han medgir at friteatersønn Nils Petter og datter Marte på siste teaterhøyskoleår har bidratt til teaterfokuset.

— Med dette tilskuddet er første fase - skrivingen - sikret. Tredje fase som er selve fremvisningen er også i boks, ettersom Dyreparken har sagt seg villig til å la meg vise det der, sier Mørland.

Han håper det blir premiere der sommeren 2009. Men først må andre fase løses - ikke minst økonomisk: sceneproduksjon med skuespillere.

Fantasi

Miljøfokuset vil stå sterkt i stykket han skal skrive.

— Det handler imidlertid ikke om påvirkning. Barn er bevisste nok. Men de trenger at deres fantasier leves ut i et univers der miljø er en selvfølgelighet, forklarer dramaforfatteren. Som også satser på å gi litt mat til de voksne i fortellingen.

Han sikter mer mot en av de mindre dyreparkscenene enn Kjuttaviga, og er opptatt av å skape et format som også kan egne seg til skoleforestillinger i regi av Den kulturelle skolesekken.