MANDAL: – Vi har rykket ut til falsk alarm, mens det faktisk brenner et annet sted, forteller brannsjef Jan Kongsvik ved brannvesenet i Arendal.

Alle utrykninger på Agder registreres i Arendal og sendes videre til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). I 2005 var det 1724 unødige utrykninger på Agder som følge av utløste brannvarslere tilknyttet brannvesenet.

Nesten annenhver dag rykker brannmannskapene i Mandal ut på grunn av slike falske alarmer. Brannvesenet mener det går ut over sikkerheten.

– Det blir som å rope ulv, ulv. Folk slutter å bry seg hvis en alarm går til stadighet i et bygg. Samtidig påfører det våre brannmenn en risiko ved å rykke ut i trafikken, sier Kongsvik i Arendal.

Sender regning

Etter tre utrykninger til ett og samme sted, sender brannvesenet regning på 3000 kroner til huseier.

– Hvor mye en utrykning koster varierer, men rundt regnet skal det dekke ekstrautgiftene våre. Hvis vi for eksempel må kalle inn ekstrabemanning på overtid, blir det fort veldig dyrt, forklarer brannsjef Kongsvik.

Bare i Mandal vil 170 utrykninger tilsvare 510.000 kroner. For Agder-fylkene totalt kostet unødige utrykninger fem millioner kroner i 2005. Tallet øker stadig, fordi flere bygg får automatiske brannvarslere.

– Men å sende regning har hjulpet. Det gjør at huseier kanskje tenker seg litt mer om hvor brannvarsleren blir plassert, sier Kongsvik.

Bursdag

De vanligste årsakene til falsk alarm hos brannvesenet i Mandal er matlaging, damp fra dusj og byggearbeid.

– I sommer rykket vi ut til et bursdagsselskap. Fyrverkeriet på kaken hadde utløst brannalarmen. Neste dag kom moren til bursdagsbarnet med kake til oss, forteller brannsjefen i Mandal, Jon Inge Aasen.

Han håper at både eier og bruker av bygg med automatisk alarm tenker litt over hvor alarmene plasseres i huset og hvilke aktiviteter som passer seg.

– Og har man brannvarsler koplet til brannvesenet, kan man rett og slett ikke ha fyrverkeri på kaker, konstaterer Aasen.

Falske alarmer 2005

Kristiansand: 745

Arendal: 265

Grimstad: 185

Mandal: 155

Risør: 76

Flekkefjord: 66

Kilde: Direktoratet for samfunssikkerhet og beredskap.