KRISTIANSAND: Volden en tendens til å øke i sommermånedene juli og august, ifølge visepolitimester ved Agder politidistrikt, Kjell Hegstad.

Men juli i år har vært spesiell, forteller han:

— I år har det skjedd 82 tilfeller av legemskrenkelser, mot 104 i fjor, sier Hegstad til fvn.no.

Han mener været har den største delen av æren for den oppløftende julistatistikken.

— Folk har i mindre grad vært ute, og drar fortere hjem på nattestid. Det er vel også noe mindre feriegjester, og mindre folk på gata generelt, sier Hegstad.

Flere voldstilfeller på landsbasis Totalt i fjor ble det registrert 1.651 voldsforbrytelser i Agder politidistrikt, mens tallet i 2005 var 1653. — Det har blitt registrert litt mindre vold første halvår 2007, enn første halvår 2006. Men det er ikke store forskjellen, understreker Hegstad.

Men i en større sammenheng viser tallene fra Agder og resten av landet en liten, men stabil økning i antall voldstilfeller hvert år. En økning politiet tar svært alvorlig.

— Tallene svinger av ulike årsaker, men politiet har forsøkt å holde tallene nede ved å satse på forebyggende arbeid, sier Hegstad.

- Vold er uakseptabelt Sterk økning av foreleggssatsene er et av de forebyggende tiltakene. For eksempel har prisen for ordenforstyrrelse i beruset tilstand gått fra å ligge på mellom 4.000 og 6.000 kroner, til å ligge mellom 5.000 og 10.000 kroner. Å fysisk hindre politiet i arbeidet kan nå koste opp til 15.000 kroner mot en øvre grense 16.000 tidligere.

— Det skal koste å starte uroligheter. Vold er uaktseptabelt, sier Hegstad.

Videre opplyser han at politiet satser på samarbeid med blant annet utestedene og natteravner. Og ikke minst er det viktig å ha tilstrekkelig drosjetrafikk og kollektivtilbud for å bragt folk ut av sentrum i nattetimene.

— Politiet er også blitt mer synlig på gaten, og bruker virkemidler som visitering og bortvisning i større grad, legger Hegstad til.

Nedgang og oppgang I første halvår av 2006 ble det registrert 371 legemsfornærmelser i Agder-fylkene. Samme periode i år var det 360 registrerte tilfeller, altså en nedgang på tre prosent. Tallene fra samme tid i 2005 viser at det var 331 legemsfornærmelser.

117 legemsbeskadigelse ble registrert første halvår i 2006, mens det i år var 114. Dette betyr en liten nedgang på 2,6 prosent. I 2005 var det 102 legemsbeskadigelser første halvår, altså har det vært en voldsøkning siden 2005. — Vi har også en hovedkategori som omfatter alt av vold, deriblant politivold og andre registreringer. Her finner man også trusler, frihetsberøvelser, drap, forsøk på drap, uaktsomt drap og uaktsomt drap i trafikken. Totalt for første halvår 2006 var det 504 episoder, mens i år har det vært 480 slike saker, opplyser Kjell Hegstad.