Torunn Vavik Sveindal fra Kristiansand eier en bolig med to bo enheter, og betaler strøm og nettleie for begge. Hun reagerte med sjokk da hun åpnet de to konvoluttene fra Agder Energi med regning på strøm og nettleie.

— Jeg har altså en regning hvor jeg skal betale 152 kroner for strøm, og hele 459 kroner i nettleie. På den andre regningen skal jeg betale 311 kroner for strømbruk, men 523 kroner for nettleie.

Hva vil du lese om? Send oss dine bolig-tips!

- En feil?

— Min første tanke var at dette var feil. At det ikke går an å betale så høy nettleie for et så lavt strømforbruk.

Hun ringte derfor til Agder Energi og spurte, men de bekreftet at beløpene på regningene var riktige.

Nettleien bør vel stå i forhold til strømforbruket?

— Jeg reagerer veldig når jeg ser hvor høy nettleien er sammenlignet med strømprisen. Jeg har to knøttsmå leiligheter og betaler over 1000 kroner i nettleie pr. måned.

— Jeg kan ikke skjønne at det er lov - nettleien bør vel stå i forhold til strømforbruket? spør hun.

Vavik Sveindal har tidligere delt huset med datteren, og kun betalt strøm og nettleie for sin del. Men nå eier hun hele huset, og betaler alt.

Les også:

Kan virke urettferdig

— Tilfellet til Vavik Sveindal kan fremstå som rart og litt urettferdig, men likevel kan det hende beløpene er rett, sier Eirik Nyberg, regiondirektør Agder i Forbrukerrådet.

— Du kan sammenligne det med NRK-lisensen eller bilavgiften, som du må betale et fast beløp for, selv om du kun ser ett TV-program eller bare kjører 1 km. Det blir et veldig dyrt TV-program å se på eller kilometer å kjøre, men du må likefullt betale, sier han.

Christian Altmann, kommunikasjonssjef i Agder Energi, bekrefter at det er slik at jo mindre strøm du bruker, jo mer uforholdsmessig ser nettleien ut.

Torunn Vavik Sveindal stiller seg undrende til at hun betaler tre ganger så mye i nettleie som for strømmen. - Det snakkes mye om billig strøm, men nettleien snakkes det lite om. Jeg ønsker at det nå blir en debatt om prisen på nettleie, sier hun. Foto: Christine Gulbrandsen

— Du betaler nettleie uansett om du bruker mye eller lite strøm. Nettleien er delt inn i et fastledd og et energiledd, altså en variabel del, avhengig av strømforbruket. I tillegg består nettleien av avgiftene til Staten, som utgjør nesten halvparten.

Nettleie-selskapene setter selv prisen på deres nettleie, men NVE kontrollerer selskapets priser, slik at det ikke skjer utnytting av monopolsituasjonen.

Kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier at selv om forbruker har et lavt forbruk, så må hun være med på å betale de faste nettutgiftene som påløper uavhengig av forbruk. Da vil nettleien kunne fremstå som høyere enn strømutgiftene, slik som det gjør for Vavik Sveindal, sier Hillestad.

Har du en spesiell bolig, som kan være til inspirasjon for andre? Tips oss!

Ønsker debatt

— Det skrytes av at strømmen er så billig, men nettleien prates det ikke om, sier Vavik Sveindal.

Hun planlegger å leie ut den ene halvdelen av huset, og ønsker derfor ikke å slå sammen strømmålerne.

Thomas Bartholdsen, fagdirektør i Forbrukerrådet, sier det er lite å gjøre med nettleien, bortsett fra å ta det opp med NVE dersom man mener at nettleien er beregnet på feil grunnlag.

— Det kan skje, men er ikke vanlig. Men vi hilser velkommen en debatt om strømmarkedet. Vi ønsker at forbrukerne deler sine erfaringer.