Dette er det eneste frigitte bildet fra eksperimentet på romstasjonen i fjor høst. Foto: NASA
Jens Petter Kirkhus Johansen var kontrollromsoperatør for planteeksperimentet. Foto: Thea Hermansen

— Jobben min som kontrollromsoperatør var å bistå astronautene når de skulle ta plantefrø ut og inn av veksthuset, vanne frøene når de var på plass ved hjelp av kommandoer fra kontrollrommet og generelt passe på plantenes ve og vel ved å følge med på sensordata - rett og slett en romgartner.

Jens Petter Kirkhus Johansen var kontrollromsoperatør for planteeksperimentet. Foto: Thea Hermansen

Det sier 29-åringen fra Hånes, etter at han i tre uker før jul deltok i et samarbeid NTNU i Trondheim har med romfartsorganisasjonen NASA.Senter for tverrfaglig forskning i rommet (CIRIS), som er en del av NTNU Samfunnsforskning, har ansvaret for et veksthus på den internasjonale romstasjonen (ISS), samt planlegging og gjennomføring av planteeksperimenter i dette veksthuset.

Jordbær og tomater

Selv om de brukte en næringsfattig modellplante i første omgang, vil kjøkkenhagen på Månen og Mars på sikt kunne bestå av raps og kålplanter, jordbær og tomater.

Enn så lenge gjør Arabidopsis thaliana, på norsk kjent som vårskrinneblomst, nytte som testplante.

— Dersom blomsten kan vokse i rommet, er det rimelig å anta at også større planter vil klare det, sier Kirkhus Johansen.

Veksthuset som plantene vokste i, befinner seg i den internasjonale romstasjonen som går i bane anslagsvis 400 kilometer over jordoverflaten.

— Dette huset består av to rotorer som kan spinne rundt - og dermed simulere ulik tyngdekraft for plantene. Poenget med eksperimentet var å undersøke hvordan planter oppfører seg når de vokser påvirket av måne- og marsgravitasjon, i tillegg til mikrogravitasjon (vektløshet). I eksperimentet ble plantene også eksponert for ulik type lys i vekstfasen for å undersøke hvordan dette påvirker dem.

Dette er det eneste frigitte bildet fra eksperimentet på romstasjonen i fjor høst. Foto: NASA

Vannet fra Trondheim

— Hvordan vanner man planter der tyngdekraft ikke finnes?

— Godt spørsmål. De ble vannet i starten da poser ble klemt etter kommando fra oss i Trondheim. Men planter kan også vannes manuelt med vannsprøyter.

- Dermed vokste de fint?

— Ja visst. Totalt tre plantesett spirte i seks døgn hver, før de ble frosset ned og sendt tilbake til jorda. Nå blir plantene fulgt opp og undersøkt av biologiprofessorer i Spania og USA. Så langt har eksperimentet vært vellykket, sier Jens Petter Kirkhus Johansen, som nå er i ny jobb i Direktoratet for nødkommunikasjon i Oslo.

- Står astronaut på yrkesønskelisten?

— Det ville jo vært gøy. Men nåløyet er trangt og jeg er ikke godt nok trent.