— Snøklokkene har begynt å komme opp av jorda, og det er rimelig tidlig. Et par dager til med sol nå, så springer de ut, sier Thomas Thomassen til Fædrelandsvennen.

Han er bosatt på Stutti på Justøya i Lillesand og tirsdag oppdaget han de små vårblomstene i hagen sin.

— Siden sola har stekt noen dager, tenkte jeg at jeg ville se i hagen om det var kommet noe, og det var det, sier Thomassen.

Vokser i lun krok

Snøklokkene har gode forhold i hagen hans.

— De vokser i en krok mellom hovedhuset, et tilbygg og fjell. Der er det lunt, og de spretter opp nå som sola har stått på. Den har jo kommet vesentlig høyere på himmelen nå, og med rette forhold, så kommer snøklokkene. De liker seg i den kroken, sier han.

— Hadde det vært snø, som for ei uka siden, så hadde de ikke kommet opp enda. Men jeg har jo sett at litt senere på året, så stikker de gjerne opp av snøen. Men dette var rimelig tidlig, det må jeg si. For mange år siden så jeg blåveis på denne tida, men nå er blåveisen vekk. - Har du sett andre vårtegn i år?

— Ja, påskeliljene har også kommet opp et par tommer. Og i forrige uke hørte jeg småfuglene pep da solen sto på. Så våren kommer, den.

Krokus i Søgne

Også på Langenes ble et vårtegn oppdaget tirsdag. Nina A. Jaksa, eier av Stokkelandsåsen familiebarnehage fikk øye på en krokus som sto alene og lyste opp utenfor barnehagen.

— Det var stor stas blant barna da vi fant den. De lekte der den var, og plutselig så vi den, forteller Jaksa.

Denne enslige krokusen skapte glede blant barna i Stokkelandsåsen familiebarnehage i Søgne tirsdag. Foto: Nina A. Jaksa

— Har dere sett blomster utenfor barnehagen så tidlig før?

— Nei, ikke så tidlig på året. Jeg så et bilde tatt samme sted i fjor på denne tida, og da var det mye snø, forteller hun.

- Ekstremt tidlig

Per Arvid Åsen, leder for botanisk avdeling ved Agder naturmuseum, blir overrasket når han hører om årets første blomster.

— Det var ekstremt tidlig! Jeg tenkte faktisk da jeg kjørte hjem i dag at det kunne minne litt om vår. Det var så lyst, sier førstekonservatoren til Fædrelandsvennen.

Tidlig til tross, det er ingen sensasjon med vårblomster i januar.

— Står de i en sørvegg, så kan snøklokker og krokus blomstre veldig tidlig. Det har jo ikke vært så veldig kulde heller. Det har kommet rapporter om at hvitpestrot, som er Kristiansands kommuneblomst, også har blomstret i slutten av januar en gang.

Selv har han sett at det er kommet grønne tulipanspirer i sin egen hage.

- Hva er det neste vårtegnet vi kan vente og se?

— Hassel må være det neste. Det er jo noen som blir plaget av hasselpollen, og for noen få år siden var det faktisk pollenvarsel i februar, sier Åsen.