Bibliotekar Margrete Loland foran tomme datamaskiner bekrefter at unge innvandrere i blant dominerer blant brukerne, mens de andre ganger er helt tom. Foto: Reidar Kollstad
- Jeg synes det er sårt for oss å høre hva Kleppe mener, sier Saref Al-Shalah (20) og får støtte fra kjæresten Hero Zada (20). Foto: Reidar Kollstad
Noen ganger er det fullt ved datamaskinene i bibliotekets første etasje, noen ganger er det god plass. Foto: Reidar Kollstad

— Nervøs, nei, ikke i det hele tatt. Jeg sitter her og leser avisen, og har ikke noe problem med at det er innvandrere på biblioteket, sier 82 år gamle Olaf Kalenes i avdelingen for aviser og tidsskrifter i tredje etasje. Der er ofte snittalderen vesentlig høyere enn foran datamaskinene i første etasje, hvor det ofte samles innvandrerungdom.

Okkuperer

Fra bystyrets talerstol onsdag sa Demokratenes representant Vidar Kleppe:

— Innvandrere okkuperer biblioteket og PC' ene så ikke andre folk kommer til. Det er en utfordring, ikke bare i Kristiansand, men i biblioteker over hele landet. Vi vet at mange eldre folk er utilpass på biblioteket på grunn av dem, sa han.

Les mer:

Han la til at han har fått mange klager fra eldre på at de ikke skjønner hva innvandrerne sier og de blir nervøse, og mente at følelsene til folk er det vanskelig å gjøre noe med.

Biblioteksjef Ann Kristin Undlien har følgende kommentar:

— Det er et faktum at folk med innvandrerbakgrunn bruker bibliotekene i større grad enn nordmenn. Jeg synes det er viktig at biblioteket skal være et sted for alle, og å begynne å luke ut folk er imot selve bibliotekenes idégrunnlag, sier Undlien.

Les mer:

For å ta en stikkprøve på påstanden fra Kleppe, besøkte Fædrelandsvennen biblioteket rundt middagstider torsdag.

Aldri hørt om

Vi møtte bibliotekar Margrete Loland, som har jobbet der i 13 år.

— Dette har jeg aldri hørt om før. Det har heller ingen andre ansatte her, sier Loland.

— Kan det være at de ikke tør klage fordi de er redde for å bli kalt rasister?

— Det har jeg ikke noe grunnlag for å si noe om, sier hun og bekrefter at det kan være fullt ved datamaskinene, og at det ofte er unge innvandrere som bruker dem. Og det forstår hun godt, siden mange av dem ikke har tilgang til datamaskiner eller internett.

Kleppe

Fædrelandsvennen forsøkte forgjeves å få tak i Kleppe og invitere ham med, og hadde han kommet ville Loland bedt ham komme med konkrete eksempler:

— Vi vil at det skal oppleves trygt å være hos oss, og hvis det er noe vi kan gjøre, stiller vi selvfølgelig opp.

— Hva synes du om at Kleppe sier dette fra bystyrets talerstol?

— Han sverter bibliotekets rykte. Vi risikerer at folk blir redde på grunn av Kleppes utspill, og ikke tør komme til biblioteket, sier Loland.

Hun viser oss avdelingen med 11 datamaskiner i andre etasje, hvor det for anledningen bare sitter ett menneske. Andre ganger er det fullt og kø for å komme til. Til sammen stiller biblioteket rundt 25 maskiner til disposisjon, med en tidsbegrensning på en time per person.

Bråk

Bråk er det i blant på biblioteket, som det kan være på offentlige steder. Folk som er beruset, har psykiske problemer eller mangler folkeskikk kommer innom. Men under pultene til bibliotekarene er det alarmknapp med direkte linje til Securitas dersom noe skulle skje.

Kalenes (82) bruker biblioteker flere ganger i uka, og har gjort det i mange år. Han har aldri følt seg verken utilpass eller nervøs, og kjenner heller ikke til andre eldre som har opplevd det.

En 73 år gammel kvinne fra Kristiansand, som verken ønsker bilde eller navn i avisen, har samme inntrykket.

— Jeg ser jo at de er der, og det må de jo få lov til, de har aldri plaget meg, sier hun.

Stusser

En annen jevnaldrende kvinne sier hun stusser litt over at enkelte innvandrere synes å bruke biblioteket som sin egen stue.

— De er her hele dagen og de bruker ofte datamaskinene, men ett sted må de jo gjøre av seg, sier hun som aldri har følt seg nervøs eller utilpass.

Alf Kristian Danielsen (73) fra Kristiansand er også en hyppig bruker av biblioteket, men har aldri følt utrygghet eller vært nervøs.

Sårt

Ved datamaskinene sitter bare to ungdommer når vi er der. Det er Saref Al-Shalah (20) som for en gangs skyld er innom, denne gangen for å prøve å få sendt av gårde en CV til bildelfabrikken i Farsund der han gjerne vil ha jobb.

— Vi merker nok at noen eldre er mer tilbakeholdne overfor oss. Jeg synes det er sårt for oss å høre hva Kleppe mener, sier han.

Kjæresten Hero Zada (20) merker også oftere skepsis fra eldre.

— Det er sikkert fordi de ikke kjenner oss, og ikke har snakket med oss, sier hun og tror at årsaken til at mange innvandrere bruker mye tid på datamaskinene er at de ikke har tilgang til datamaskiner eller internett hjemme.

PS: Etter at denne saken ble publisert, ringte Vidar Kleppe og sa at han ikke hadde registrert at Fædrelandsvennen forsøkte å komme i kontakt. Han sier at han gjerne ville ha blitt med på et besøk på biblioteket. Fædrelandsvennens journalist ringte Vidar Kleppe tre ganger uten å få svar.