VEST-AGDER: — Siden Kunnskapsdepartementet ikke tillater kjøretimer som gyldig fraværsgrunn, må skolene finne fleksible løsninger slik at kjøretimer ikke går ut over standpunktkarakterene, mener Christian Eikeland, gruppeleder for Frp i fylkestinget i Vest-Agder.

Søndag skrev Fædrelandsvennen om tvillingsøstrene Kine og Kaja Ramfjord Larsen (18) som opplever den nye fraværsgrensen på videregående som problematisk i forbindelse med kjøreopplæring.

Karakteren kan ryke

Det nye reglementet sier at elever ikke kan ha mer enn 10 prosent fravær i enkeltfag, før standpunktkarakteren på vitnemålet ryker, noe skal være årsaken til at søstrene må ta flesteparten av kjøretimene på kveldstid eller i helgene. Etterspørselen etter kjøretimer på disse tidspunktene skal ha økt kraftig både på skoler i Kristiansand og på landsbasis siden skolestart i august, da nye fraværsregler ble innført.

— Flertallet i programkomiteen i Frp mener at kjøretimer skal være gyldig fraværsgrunn. Innen det skjer en endring fra departementets side, må skolene legge opp til mer fleksible kjøreplaner. Timene det gås glipp av i forbindelse med kjøretimer, bør man kunne ta opp igjen slik at ikke kjøretimer går ut over standpunktkarakteren, sier Eikeland.

Christian Eikeland, gruppeleder for Frp i fylkestinget i Vest-Agder. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Krevende organisering?

- Vil ikke en slik tilrettelegging medføre et voldsomt organiseringsarbeid for skolene?

— Det bør ikke være en så stor jobb. Skolene har en fleksibilitet som Frp mener de må utnytte. Nå må vi sette oss ned og finne løsninger.

- Kan dere gjøre noe politisk?

— Fylkestinget er skoleeiere. Vi har tatt initiativ til dialog med samarbeidspartiene Høyre, KrF, Venstre og Senterpartiet om saken for å drøfte løsninger.

- Men hva kan dere konkret gjøre politisk?

— Vi må se på hvor fleksible skolene kan være med hensyn til fraværsgrensen. Vi må huske på at halvparten av elevene i Vest-Agder tar yrkesfag, og at mange av disse er helt avhengige av lappen når de skal ut i praksis, poengterer gruppelederen.

- Har ikke økonomi

Arly Hauge, fylkesutdanningssjef i Vest-Agder fylkeskommune, opplyser at Hovedutvalget for kultur og utdanning nylig vedtok et nytt ordensreglement som inkluderer det nye fraværsreglementet.

Han sier at det er et økonomisk spørsmål om skolene kan gi elever ekstraundervisning i forbindelse med timer det er gått glipp av som følge av kjøreopplæring.

— Vi har ikke økonomiske rammer til dette i dag, understreker han.

Arly Hauge, fylkesutdanningssjef i Vest-Agder fylkeskommune. Foto: Reidar Kollstad

— Har fritimer

Hauge poengterer at elever bør prøve å tilpasse noe av kjøreskoleopplæring i henhold til den enkeltes timeplan.

— Elever har både fritimer og midttimer. I samarbeid med kjøreskolen bør den enkelte elev på best mulig måte prøve å utnytte disse timene, påpeker han.