— Vi lå og sov etter nyttårsaften, da jeg hørte et voldsomt knas. Jeg forsto at noe hadde knust, og at det var noe stort, forteller Magnus Stedje Fossen.

Magnus Stedje Fossen og Ann Magritt Arnli fra Kristiansand våknet til et noe spesielt nyttårssmell torsdag morgen. Foto: Privat

Ved 07.30-tiden torsdag eksploderte dusjkabinettet på badet til samboerparet Ann Magritt Arnli og Magnus Stedje Fossen, som bor i Vågsbygd i Kristiansand.

— Et sjokk

Da Fossen tuslet inn på badet, lå det glassbiter strødd over hele rommet.

— Det var jo et sjokk. Glasset er én centimeter tykt, og vi har ikke observert noen sprekker, sier han.

- Flaks i uflaks

Paret kjøpte leiligheten sin i fjor. Da var dusjkabinettet allerede installert. Torsdag var de i kontakt med den tidligere eieren av leiligheten, for å skaffe seg nødvendige papirer som kan sikre dem en reklamasjon.

— Jeg er utrolig glad for at ingen av oss var idusjen da dette skjedde, understreker Ann Magritt Arnli.

— Det er egenlig flaks i uflaks at det hele skjedde akkurat i dag. Men det ble jo en spesiell inngang til det nye året, poengterer Magnus Stedje Fossen, som sammen med kjæresten brukte store deler av formiddagen til å fjerne glass fra badet.

De to fylte opp to store sekker med glass.

Fem ganger sterkere

Bjørn Petter Jelle, professor og sjefforsker ved NTNU og SINTEF i Trondheim, forteller at det benyttes herdet glass i dusjkabinetter, fordi glasset er fem ganger sterkere enn vanlig glass og at det går i mange småbiter hvis det knuses.

Herdet glass tåler fem ganger mer enn vanlig glass. Det går bokstavelig talt i tusen biter hvis det knuses. Foto: Magnus Stedje Fossen

— Slik reduserer man risikoen for kuttskader. Man kan fortsatt skjære seg hvis man får knust glass direkte mot kroppen, men sjansene er mindre, sier han.

Flere årsaker

Jelle forklarer at det kan være flere årsaker til at et dusjkabinett av herdet glass plutselig knuser.

— Hvis det mangler pakninger rundt glasset, og glasset hviler mot metall, annet glass eller andre harde materialer, kan det føre til spenninger som gjør at glasset knuses. Glass bør ikke være i kontakt med harde materialer, sier Jelle.

Temperaturendringer

Glasset må heller ikke stå i spenn.

— Hvis glasset ikke helt passer inn der det monteres, kan det komme i spenn. Da kan endringer i for eksempel temperaturen føre til at det knuses, fortsetter forskeren.

Herdet glass kan også gi etter hvis det får støt av skarpe gjenstander.

Spontangranulasjon

For å produsere herdet glass, varmes det opp til en viss temperatur og kjøles deretter hurtig ned. Det fører til at denne typen glass tåler fem ganger mer enn vanlig glass. (Glasskantene er imidlertid like utsatte for skader som vanlig glass.)

— Hvis glasset inneholder nikkelsulfid (NiS), kan dette føre til spontangranulasjon. Det vil si at NiS-partiklene knuser glasset fordi de utvider seg etter herdeprosessen, forklarer professoren.