— Bak hytta ligger det 3,5 meter snø på flat mark, og det er over to meter på taket. Det blir nok litt skuffing i helga, men i kveld skal jeg bare sitte foran peisen. Jeg synes faktisk det er gøy at det er kommet så mye snø, sier Steinar Holbæk.

Da Fædrelandsvennen fredag kveld snakket med venndølen, snødde det fremdeles tett. Kraftig vind gjorde at det i tillegg fokket seg godt rundt hytteveggene.

— Jeg klarer ikke å se om det er folk på de andre hyttene. Alle vinduer og lys ligger jo under snøen, sier Holbæk.

Hvit vegg

Ut av hyttevinduene ser Steinar Holbæk rett inn i en hvit vegg, men øverste er det en liten glipe under takrennene. Han bygde hytta på Nystøyl i 2000, men har på disse 15 årene aldri opplevd tilnærmet så mye snø.

Store snømengder på Hovden gjør at hytteeiere oppfordres til å skuffe av tak og terrasser. Foto: Steinar Holbæk

— Hytta er konstruert for å tåle to meter snø på taket, og siden det ennå er et par kuldegrader frykter jeg ikke at den skal bukke under for vekten. Hadde det ikke vært for all snøen, så hadde jeg nok deltatt på Trollrennet på Høgås i Evje og Hornnes denne helga. Nå får jeg imidlertid bytte ut skistavene med snøskuffa, sier han.

Sivilforsvaret bidrar

Fredag har Bykle kommune fått hjelp av 12 mann fra Sivilforsvaret til å skuffe av tak på sykehjem og andre kommunale bygg. Med kommunens egne ansatte har 40 mann jobbet på spreng med å lette kommunale tak for snø. Ordfører Jon Rolf Næss sier det fort ville blitt kritisk dersom de ikke hadde satt inn så store mannskaper.

— Jeg har også inntrykk av at mange hytteeiere har tatt turen til Hovden for å skuffe av tak. Firmaene som tilbyr seg å skuffe hyttetak har også hatt fullt opp med arbeid, sier Jon Rolf Næss.

Ordføreren satt fredag kveld selv værfast i Bø i Telemark etter en tur i Oslo. Fram til riksvei 9 åpner igjen må han overlate til kona hjemme å skuffe snø.

Les også:

Stor skredfare

Ordføreren i Bykle ber fastboende og turister være forsiktige når de i helga drar ut på ski.

— Det er nå enorme snømengder i skavlene, og skiløpere må tenke seg godt om hvor de går. Skredfaren avtar ikke selv om vinden løyer og sola kommer fram, sier Jon Rolf Næss.