Ser du bilen? Kun antenna stikker opp... Foto: Kjetil Nygaard
Hjullaster måtte til da veiene på campingplassen skulle brøytes søndag. Foto: Kjetil Nygaard
Olav Håland måtte krype ut av vinduet siden døra var helt blokkert av snø søndag morgen. Foto: Kjetil Nygaard
Alle mann i arbeid var mottoet da bilene foran Hovden Fjellstoge skulle skuffes frem. Foto: Kjetil Nygaard
Veggene på Hovden Fjellstoge bærer preg av at stormen "Nina" har vært innom. Foto: Kjetil Nygaard
Harald Bjerva steppet inn som brøytesjåfør da han som egentlig skulle brøyte ikke kom seg fra Bykle til Hovden på grunn av stengt vei. Foto: Kjetil Nygaard
Både en traktor med fres og en hjullaster begynte tidlig søndag morgen med å brøyte campingplassen. Foto: Kjetil Nygaard
Alle måtte bidra for å få løs de nedsnødde bilene. Foto: Kjetil Nygaard

— Det er mye å passe på. Jeg har aldri sett så mye snø. Snøskavlene er så store at det er umulig for meg å vite om det er en bil under den eller ikke, for bilene står jo alle veier, sier Harald Bjerva (63) til Fædrelandsvennens reporter på Hovden.

Se bildeserie fra Hovden søndag formiddag i vinduet over!

Harald Bjerva steppet inn som brøytesjåfør da han som egentlig skulle brøyte ikke kom seg fra Bykle til Hovden på grunn av stengt vei. Foto: Kjetil Nygaard

Klokken 06.30 søndag morgen fikk han telefon fra Hovden Fjellstoge med spørsmål om han kunne brøyte i hjullaster på campingplassen.

Ser du bilen? Kun antenna stikker opp... Foto: Kjetil Nygaard

— Han som egentlig gjør det bor i Bykle, og hele veien mellom Bykle og Hovden var jo stengt. Jeg har brøytet en del før, så da var det bare å ta fatt på jobben, sier han.

Mye snø

Bjerva begynte tidlig søndag, men har en stor jobb foran seg før campingplassens gjester kan dra hjem.

— Jeg kommer til å brøyte i hele dag, og kunne sikkert brøytet i hele morgen også. Men jeg må egentlig hjem på jobb, humrer 63-åringen, som har hatt campingvogn på Hovden i 13 år.

I campingvogn

Han synes det var moro å oppleve stormen "Nina" i campingvogna si på Hovden.

— Det er jo sånn det skal være i fjellet. Folk smiler og er positive. Alle synes det er gøy, og stormen har ikke gjort noe skade. Mange tenker kanskje at det er skummelt med ei campingvogn i sånt vær, men jeg merket aldri at det ristet noe som helst i går, forteller han.

Skuffer frem bilene

Ved 11-tiden hadde folk kommet seg ut og det var stor dugnad for å få ut bilene som sto parkert utenfor Hovden Fjellstoge.

— De er godt nedsnødd, men vi skal få de ut, sier Jonny Olsen.

Han skuffet samtidig for å få ut en helt nedsnødd bil som ikke var hans.

Alpint

Olsen og familien hadde leid hytte på Fjellstoga denne helga, og var i alpinbakken selv da stormen sto på som verst.

Olav Håland måtte krype ut av vinduet siden døra var helt blokkert av snø søndag morgen. Foto: Kjetil Nygaard

— Været kan man jo ikke få gjort noe med. Vi skulle på skiferie og har vært det både fredag og lørdag. Når vi har fått løs bilen drar vi i alpinbakken i dag også, sier han.

Krøp ut av vinduet

Olav Håland, en annen av campinggjestene på plassen, merket stormens herjinger allerede da han skulle ut av vogna si søndag morgen.

— Det var så mye snø foran døra at jeg kun fikk åpnet den et par centimeter. Da måtte jeg jo bare krype ut av vinduet, ler han.

Siden har han jobbet med å skuffe frem både bilen og campingvogna si.

— Jeg har holdt på et par timer nå. Men det er jo derfor vi er her - for å oppleve vinteren slik den skal være, sier Håland.

Tre meter høye snøskavler

Ragnhild Bjåen, som driver Bjåen fjellstove ei mil nord for Hovden, var søndag ettermiddag fremdeles innesnødd.

— Hvordan ser det ut hos dere?

— Nei, vi ser ikke ut, sier Bjåen til Fædrelandsvennen.

Hun anslår at det har kommet 40-50 centimeter snø, men snøskavlene er enkelte steder tre meter høye.

- Var verre på 1980-tallet

— Vi kommer nok til å være innesnødd en stund. Heldigvis kom melkebilen før riksveien ble stengt i går. Det snør fremdeles mye, men vi kommer oss foreløpig fram og tilbake til fjøset, sier Bjåen.

— Har det vært så ille tidligere?

— Jeg snakket med pappa, som sa at han ikke kunne huske at det har kommet så mye snø så tidlig. Men vi opplever jo ofte uvær som vi hadde i går, sier Bjåen, som overtok gårdsdriften og fjellstua for noen år siden av faren Sigurd Bjåen.

Kay Arne Jeiskelid, som var ordfører i Bykle i 26 år, sier at uværet ikke var så ille som en gang på slutten av 1980-tallet.

— Da varte uværet i 14 dager og det kom to meter snø. Det var også mye vind, men vinden som kom i går var jo brutal, sier Jeiskelid.