39-åringen har forholdt seg taus gjennom hele rettssaken, som foregår i Hjørring på Nord-Jylland.

– Det er selvfølgelig en vanskelig oppgave for meg som forsvarer når min klient ikke ønsker å uttale seg, sier hans forsvarer Mette Grith Stage til NTB. Hun er en av Danmarks mest profilerte forsvarsadvokater.

Sammen med fire andre nordmenn er hennes klient tiltalt for forsøk på smugling av 260 kilo hasj fra Aalbæk på Nord-Jylland til Norge i januar i fjor. Aktor Mette Bendix har lagt ned påstand om at alle de fem må dømmes til fire års fengsel.

Leiebil sentral

I sin prosedyre i byretten i Hjørring mandag sa Mette Bendix at 39-åringen var hjernen bak smuglingsforsøket. Aktor mener han styrte det hele via lukkede telefonnettverk. En bil ble et par dager før smuglingsforsøket leid i 39-åringens navn på flyplassen i København, og aktor mener det kan bevises at den var på Jylland da smuglingsforsøket fant sted.

Forsvarer Mette Grith Stage kommer i sin prosedyre fredag til å legge vekt på at 39-åringens navn på leiekontrakten ikke er noe bevis for at det virkelig var han som leide bilen.

– Det kan meget vel være en annen enn min klient som har fått utlevert BMW-en på Kastrup. Det er mitt ankepunkt, sier Stage.

– Nøye planlagt

Aktor Mette Bendix mener at alle de fem tiltalte har hatt en så sentral rolle i smuglingsforsøket at de må dømmes likt.

– Smuglingen var nøye planlagt. Hver enkelts rolle i dette organiserte nettverket var ytterst viktig. Alle har visst nøyaktig hva som skulle foregå, sa hun i sin prosedyre i byretten i Hjørring mandag.

Hun la også ned påstand om at alle fem blir utvist fra Danmark for alltid.

Tre av de fem mennene har erklært seg helt eller delvis skyldig, mens to nekter. Politiet pågrep to av de fem under en aksjon på havna i Aalbæk på Nord-Jylland 6. januar i fjor. Dansk politi hadde fått tips fra sine norske kolleger, og gikk til aksjon da hasjen skulle lastes over fra bil til båt. I skuddvekslingen som oppsto ble en 49-åring fra Arendal drept. Selve skytingen har imidlertid ikke vært en del av rettssaken i byretten i Hjørring.

Dom i saken er ventet 28. februar.