AGDER:- Studieturen til den katalanske hovedstaden går i regi av Ordførerforum i Kommunens Sentralforbund (KS), og varer fra onsdag til lørdag.

— Jeg gleder meg veldig. Vi reiser for å utvikle oss videre i utførelsen av ordførergjerningen, og vi har et omfattende program der nede. Det er også viktig at vi ordførere kommer sammen, sier Vennesla-ordfører Torhild Bransdal.

Turen kommer på rundt 7500 kroner per hode, og regningen sendes hver kommune.

— Hvorfor må dere reise til utlandet?

— Vi gjør dette annet hvert år. Det er viktig å komme seg ut av og til for å hente impulser, og det blir ikke mye reising på oss ellers. Det blir mest fram og tilbake til Oslo.

Mange reiser

Regiondirektør i KS Agder, Jan-Inge Tungesvik, er svært fornøyd med påmeldingen til turen.

— 24 ordførere er med, og det synes jeg er veldig bra. Vi har aldri før hatt så bra oppslutning, sier han.

— Er det noen motvilje fra de ordførerne som ikke reiser?

— Nei, ikke som jeg har registrert. Dette er en positiv sak for ordførerne.

Tungesvik sier at det ikke blir mye tid til ikke-faglige aktiviteter.

— Vi skal ut å spise på kveldene, og så blir det litt sightseeing på lørdagen.

Åtte blir hjemme

Åtte ordførere har ikke meldt seg på. Richard Ivar Buch i Farsund sier at han ikke har tid.

— Det kolliderer med noe annet. Jeg har ingen motforestillinger mot turen. Det er et godt program, og koster ikke mye, sier han.

Risør- og Gjerstad-ordførerne reiser heller ikke ettersom de har andre utenlandsturer planlagt, mens Vegårshei-ordfører Kjetil Torp sier følgende:

— Nei, det er ikke min greie. De som er glad i å reise på tur får gjøre det. Jeg blir hjemme, har han uttalt til Tvedestrandsposten.

Politisk lederskap

I Ordførerforum samles landsdelens 30 ordførere og to fylkesordførere fra tid til annen for å diskutere politisk lederskap.

— Av og til reiser vi bort til ulike destinasjoner, for å jobbe med politisk lederskap. Denne gangen er det Barcelona, som er enkelt og greit og ganske rimelig, sier Jan-Inge Tungesvik.

Han sier at ordførerne vil få innsikt i katalansk politikk, og delta på seminarer der de deler erfaringer om politisk lederskap med hverandre.

— Akkurat dette med politisk lederskap er noe som har vært debattert i Agder, og noe som KS interesserer seg for, sier Tungesvik.