BIRKENES: Arrangørene av folkemøtet måtte bære ut alle bordene for å få plass til flere i kommunestyresalen og kantina på kommunehuset på Birkeland. Med 150 personer til stede, måtte flere ta til takke med ståplasser på gangen.

Siden verken det tysk/svenske konsernet E On som ønsker å bygge vindparken i Birkenes eller NVE var tilstede, ble det teknisk sjef Siren Frigstad i Birkenes kommune som etter beste evne måtte svare på kritiske spørsmål. For det var ingen tvil om at de fleste som tok ordet på møtet var innbitte motstandere av planene. Flere av de frammøtte var også hytteeiere med bostedsadresse i Birkenes sine nabokommuner.

Advarte

Helge Briseid Risnes fra Lillesand, som tidligere har markert seg i kampen mot SAE Vind sitt planlagte vindkraftverk på Kvinesheia, la fram tall og informasjon som han de tre siste årene har tilegnet seg om emnet.

– Han påpekte at vindkraft i tillegg til å komme i konflikt med naturinteresser, er tre ganger så dyr å bygge ut som vannkraft. Uten subsidiering i form av el-sertifikater, ville det ikke være mulig å bygge vindkraft i Norge.

ENGASJERT: Hytteeier Wiggo Svendsen nærmest bønnfalte kommunestyret om å si nei til vindkraftparken i Birkenes. Foto: Torbjørn Witzøe

– Det er mange uavklarte spørsmål. Hva skjer for eksempel med vindturbinene dersom en utbygger går konkurs. Blir det da grunneier eller vertskommunen som må fjerne tårnene? NVE har sagt at de håper skrapprisen da vil dekke opprydningen, sier Helge Briseid Risnes.

Etterlyste alternativer

Flere i salen argumenterte for at en i Norge heller bør satse på å bygge ut vassdrag som ikke er vernet, samt bruke penger på energisparing.

Wiggo Svendsen som er en av initiativtakerne til motstandsgruppa som vindparken som mandag ble formelt stiftet, mener det blir feil at strømkunder i Norge gjennom ordningen med grønne sertifikater skal subsidiere et tysk selskap som raserer norsk natur.

– De eneste som kan få NVE til å vende tommelen ned er kommunestyret. Derfor bør vi alle prøve å påvirke de folkevalgte til å tenke seg grundig om, sier Wiggo Svendsen som er hytteeier i et av de berørte områdene.

Savnet folkevalgte

Flere fra salen uttrykte misnøye med at det var så få kommunestyrerepresentanter tilstede.

En som var til stede var Vemund Ruud (KrF). Han mente det blir litt rart når en er for fornybar kraftproduksjon, men imot dersom vindmøllene etableres i ens eget nærmiljø.

Varaordfører Arild Espegren roste det store engasjementet og at så mange hadde møtt fram. Han sa at de folkevalgte måtte veie utsiktene til 7 til 10 millioner kroner i årlig eiendomsskatt og økt næringsvirksomhet opp mot natur— og friluftsinteresser.

– Jeg har ikke bestemt meg, men kanskje bør kommunen i tillegg til eiendomsskatt for verker og bruk prøve å få utbygger til å bidra med midler til et kommunalt investeringsfond eller lignende, sier Arild Espegren.