MANDAL: – Personlig hadde jeg veldig lyst på stillingen. Det var jo derfor jeg søkte. Men jeg vet at for å være en god prost trenger man støtte fra lokalmenighetene, sier mandalitten Nils Terje Lunde.

Han er sjef for Feltprestkorpsets fagavdeling, og ble i går tilbudt jobben som prost i Mandal prosti. Bispedømmerådet i Agder og Telemark gikk med seks mot fire stemmer inn for Nils Terje Lunde. Men samtlige av de 14 menighetene i prostiet ønsket fungerende prost Per Ragnar Haraldstad inn i stillingen.

– Jeg opplevde stor motstand mot at jeg skulle få stillingen lokalt i menighetene. De hadde et møte hvor de tydelig gav uttrykk for skuffelse over bispedømmerådets tilsidesettelse av Haraldstad. Siden jeg ikke hadde støtte fra lokalmenighetene, takket jeg derfor nei til stillingen, sier Lunde.

Ros fra Haraldstad

Han mener de lokale menighetenes mening er viktig ved tilsetting av kirkelig ansatte.

– Lokale menigheter skal få uttale seg. Men så er det nok ulikt syn på hvor mye deres syn skal bety, sier mandalitten.

Per Ragnar Haraldstad synes Lunde har reagert flott på alt som har skjedd i denne saken.

– Det har vært en føljetong de siste dagene. Lunde gav tydelig uttrykk for at han ble overrasket over jobbtilbudet. Men han mente menighetsrådets votum var så viktig at han ikke kunne ta imot stillingen. Det er veldig flott gjort av han, sier Haraldstad ydmykt.

– Jeg er veldig glad og fornøyd med å ha fått jobben, legger han til.

– Naturlig

Han mener likevel det var naturlig at han selv skulle få jobben som prost i Mandal prosti.

– Etter som det var jeg som var ønsket av de lokale menighetene, synes jeg det var naturlig at jeg fikk tilbudet, sier Haraldstad.