KRISTIANSAND: Dyreparken har flere farlige dyr som dyrepasserne aldri har kontakt med, uten at det er en fysisk barriere mellom. Blant disse dyrene er både orangutanger, sjimpanser, tigre og løver.

— Grunnprinsippet er at vi aldri går inn til løvene. Vi vet ikke hva løvene ville gjort, men vi regner med at de ville angrepet personen som gikk inn. Vi tar sikkerheten meget høyt og gambler aldri på sånne ting, sier leder for dyreavdelingen i Dyreparken, Rolf-Arne Ølberg, til Fædrelandsvennen.

Nylig ble en dyreparkmedarbeider angrepet og drept da hun skulle ta seg inn i løvens innhengning i dyreparken i Cat Haven i California i USA, skriver TV2. — Det framgår ikke av saken om det er en feil som har skjedd eller om de virkelig går inn til løvene i parken. Dette er uansett noe vi har fokus på og vi følger alltid med på hva som skjer i andre parker, forteller Ølberg.

Personlig hengelås

Ifølge Ølberg har Dyreparken svært gode systemer for håndteringen av løvene. Før en dyrepasser får lov til å gå inn til de farlige dyrene lokkes løvene inn i et sikkert område i huset, som låses av den enkelte dyrepasseren.

— Vi har mange innretninger og rutiner som skal hindre at det skjer en ulykke. Dyrepasseren som steller løvene bruker blant annet sin personlige hengelås til å sikre lukene som holder løvene borte når dyrepasseren går inn i anlegget. På den måten unngår vi misforståelser, ved at det kun er dyrepasseren som er inne i innhengningen som har mulighet til å låse opp for løvene, forklarer Ølberg.

Likevel utelukker han ikke at ulykker også kan inntreffe i Dyreparken.

— Vi mener våre systemer er bra og vi har fokus på at slike ting ikke skal skje. Vi har gode rutiner på låsing av dører, slik at det alltid er en barriere mellom dyrepasseren og løven. Men det er vanskelig å gardere seg hundre prosent mot menneskelige feil, så derfor har vi stort fokus på disse rutinene, sier Ølberg til Fædrelandsvennen.

Nytt alarmsystem

Dyreparken har hatt løver siden 2007, mens tigrene har vært å finne i parken siden 2002. I løpet av disse årene har ikke parken gjort noen store endringer i sikkerhetsrutinene, men Ølberg forteller at de i fjor innførte et nytt alarmsystem for de ansatte som jobber med farlige dyr. Endringen skjedde etter at en dyrepasser i Sverige ble drept av ulv, da hun gikk alene inn i ulvenes innhegning.

— Alle dyrepasserne som jobber med farlige dyr har også en alarm på seg. Den kan de bruke hvis de trenger hjelp fort, forteller Ølberg.

Han forteller at det er kun de som er fast ansatt og som har hatt god opplæring som får lov til å jobbe med de farlige dyrene.

— Når det gjelder stell av farlige dyr bruker vi så få personer som mulig, men samtidig skal det gå opp i vaktplanen. Mens stell av geiter og griser har vi inne avløsere som blant annet jobber helger, sier Ølberg.

Før en dyrepasser i Kristiansand dyrepark får lov til å gå inn til løvene, lokkes de farlige dyrene inn i et sikkert område. Foto: Arkivfoto