KRISTIANSAND: Kristiansand kommune vil legger til rette for at det bygges 700-800 nye boliger i årene framover. Både politikere, byråkrater og økonomiske eksperter er klar over at denne boligpolitikken kan føre til prisnedgang.

— Jeg mener nivået vi ligger på er forsvarlig, men det er absolutt behov for at vi viser aktsomhet. Vi må passe på at den hyggelige utviklingen vi har hatt de siste årene, ikke driver oss inn i en lokal boligboble. De fleste har verdiene sine bundet opp i bolig, sier Arvid Grundekjøn (H), ordfører i Kristiansand.

Ifølge kommunens boligplan, tilsier befolkningsveksten at det trengs mellom 450 og 500 nye boliger i året.

Kan falle

Også i kommunens administrasjon er de klar over farene ved dagens boligpolitikk.

SPENT: Rådgiver i Kristiansand kommune, Harald Karlsen, mener det er forsvarlig å bygge flere boliger enn det er behov for. Utbyggerne ønsker det og prognosesentrene har sagt at det er behov for flere boliger. -Men vi er spent på hva som skal skje. Hvis vi nå er inne i en varig prisnedgang, er det bekymringsfullt. Derfor følger vi nøye med, sier Karlsen til Fædrelandsvennen. Onsdag presenterte han kommunens boligprogram for formannskapet. Foto: Kjetil Reite

— Det bidrar kanskje til større tilbud slik at en ikke får de prisene en må ha. Det kan bidra til prisfall. Dermed er det altså et spørsmål om politikerne ønsker dette nivået eller ikke, sier Harald Karlsen, rådgiver ved teknisk direktørs kontor.I formannskapet på onsdag kom det ingen signaler om at politikerne vil redusere målet om 700-800 boliger.

Terje Næss fra Arbeiderpartiet skrøt av boligpolitikken som har ført til lav prisvekst. Det samme gjorde Høyres Hans Otto Lund.

— Vi har jobbet knallhardt for å få en tilnærmet markedsbalanse. Når du har en arbeidsplass med samme navn i Stavanger og Kristiansand som skal tiltrekke seg arbeidskraft, så vil det telle hva kvadratmeterprisen er i de forskjellige byene, sa han.

Ikke bekymret

De siste ti årene er det bygd ut 5231 nye boliger i Kristiansand. Samtidig har boligprisene økt, fram til de gikk ned med 1,8 prosent i første halvår.

— Det kan godt være at Kristiansand får en periode med nedgang, men det samme kan også skje i resten av landet, sier Karl Robertsen, dosent ved Handelshøgskolen i Kristiansand.

Han mener Kristiansand har ført en god boligpolitikk og at det er bra for byen med et stort utvalg av boliger. Selv om det kan føre til at folk får redusert formuen sin når prisene faller.

— Det er absolutt en fare. Derfor bør ikke folk ha så mye plassert i bare et formuesobjekt.

— Er ikke det en grunn til å holde igjen?

— Nei, jeg ser ikke sånn på det. Det er overordnede forhold som teller mer, og jeg tviler på at det er snakk om noe krakk.

Optimister

Når Kristiansand kommune legger opp til overkapasitet, er en av grunnene at utbyggerne ønsker det. De har gitt tilbakemelding til kommunen om en utbygging av 1300 boliger. Sånn sett holder Kristiansand kommune noe tilbake når de sier mellom 700 og 800 boliger.

Det vil likevel være tilbud og etterspørsel som avgjør. Kommunen kan også snu seg rundt og holde tilbake hvis prisfallet fortsetter.

Det kan de gjøre ved å ikke gi byggetillatelser, utsette prosjekter de selv er involvert i eller holde igjen på pengebruk til infrastruktur.

— Vi er ikke interessert i å bygge i stykker markedet slik at det blir et lokalt boligkrakk, sier Grundekjøn.

Bekymret for overskudd

Eiendomsmeglerne er spente på om prisene vil fortsette å synke eller om de vil stige i Kristiansand.

— Det har vært høy grad av utbygging, og etterspørselen er ikke stor nok. Vi har mange enheter for salg og det går tregere, sier Lise Kjelle, leder i Sørlandets Eiendomsmeglerforening.

Hun våger ikke å spå utviklingen i boligmarkedet med dagens lokale boligpolitikk, og viser til at utviklingen henger sammen med en lang rekke andre årsaker som prisene nasjonalt, rente og krav om egenkapital.

— Vi vil anbefale politikerne å ikke legge opp til for mye overskudd av boliger i forhold til befolkningsvekst. De som skal kjøpe har ofte også noe de skal selge, sier Kjelle.

— Vet dere noe om hva en overkapasitet på 20 prosent vil bety?

— Jeg har ikke kompetanse på å si noe om det. Jeg vil bare oppfordre til å ikke gape over for mye.