KRISTIANSAND: Etter at fristen for å klage på den nye organiseringen av Agder politidistrikt gikk ut, har Justis- og beredskapsdepartementet mottatt klager fra seks kommuner i Aust- og Vest-Agder, melder politiet i en pressemelding.

Allerede i januar ble det kjent at både Kvinesdal og Lyngdal ville levere klager på nedleggelsen av sine lensmannskontor til departementet. Lensmannskontoret i Kvinesdal ble besluttet nedlagt og slått sammen med Flekkefjord, mens kontoret i Lyngdal skal legges ned og slås sammen med Farsund.

Frykter dårligere beredskap

Til NTB uttalte Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug (KrF) at kommunestyret ikke kjente seg trygge på at løsningen med lensmannskontor i Flekkefjord ville føre til økt sikkerhet og beredskap for kommunens innbyggere.

– Vi har allerede sendt tilsvar på klagen fra Kvinesdal kommune. Her har politidirektoratet gitt oss full støtte og denne klagen er nå sendt videre fra politidirektoratet til Justis- og beredskapsdepartementet, sier politimester Kirsten Lindeberg i Agder politidistrikt i pressemeldingen.

Også Birkenes kommune har levert klage på at lensmannskontoret skal plasseres i Lillesand. Kommunepolitikerne har tatt til orde for at det geografiske midtpunktet i Lillesand/Birkenes er Birkeland, men foreslår i sin klage at kontoret i Lillesand alternativt må flyttes nærmere E 18.

Fikk klage i retur

Bygland lensmannskontor er besluttet slått sammen med Evje, og i Politidirektoratets beslutning er kontorstedet lagt til Evje. Bygland kommune har levert klage på prosessen for plasseringen av lensmannskontoret.

Også Valle kommune har levert klage. Lensmannskontoret i kommunen skal beholdes, og vil inngå i det som blir hetende Setesdal lensmannsdistrikt. Kommunen har klaget på at administrasjonsstedet blir lagt til Evje, men har fått klagen i retur på grunn av feil ordlyd i brevet. De har frist til i dag, torsdag, med å levere ny klage.

Lengst øst i Aust-Agder har også Tvedestrand klaget på at administrasjonsstedet i det nye lensmannsdistriktet blir lagt til Risør.

Klagene fra Valle og Risør er avvist av politimesteren.

– Det er opp til politimestrene å velge administrasjonssted, og det faller utenfor virkeområdet til forskriften å klage på hva som er valgt som administrasjonssted. Vi står fast ved at Risør blir administrasjonssted i Holt lensmannsdistrikt, mens Evje blir administrasjonssted i Setesdal lensmannsdistrikt, skriver Lindeberg i pressemeldingen.

Lover ryddig prosess

Hun sier at hvilke oppgaver som skal ligge til administrasjonssted vil være en viktig del av arbeidet som begynner når resultatene etter klagebehandlingen er klare.

– Da setter vi i gang med å bygge opp de nye lensmanns- og politistasjonsdistriktene. Dette skal vi ha en ryddig prosess på internt, og kommunene vil bli orientert underveis, sier Lindeberg.

I løpet av uka vil Lindeberg sende tilsvar på klagene til Politidirektoratet.