KRISTIANSAND: Forholdene mannen er dømt for fant sted våren og sommeren 2016.

Det var 8.mars i fjor at det ble oppdaget et innbrudd i en bolig i Søgne. Politiet rykket ut og fant at ruta til hoveddøra var knust.

I huset var det svært rotete, og politiet fant blant annet en pizza og en cola-flaske på stuebordet. Det var på flasken at 21-åringens DNA ble funnet.

Fra boligen ble det stjålet blant annet en DAB-radio, gullsmykker og 2000 kroner i kontanter.

Flere tyverier

I retten erkjente mannen delvis straffskyld.

Han forklarte at han sammen med en annen person hadde tatt seg inn i huset. 21-åringen erkjente at han tok pizza og cola, men nektet for å ha kjennskap til det øvrige tyvegodset og la skylden på den andre personen.

Retten mente likevel at 21-åringen hadde medvirket til tyveriet.

Mannen er også dømt for tyveri fra et lokale i Kristiansand 10.april 2016. 21-åringen ble pågrepet på stedet, og politiet fant en rekke gjenstander i mannens bag.

Mener han var utilregnelig

Han erkjente ikke straffskyld for dette, da han mente at han var utilregnelig på gjerningstidspunktet.

I retten forklarte han at han begikk innbruddet som «undercover» politimann, og at han ikke kunne straffes.

Retten bemerker at mannen tidligere har vært innlagt på psykiatrisk avdeling på frivillig basis, men at han ikke har fått påvist alvorlige psykiske lidelser.

«Retten finner således bevist etter bevisførselen at tiltalte var tilregnelig på gjerningstidspunktet, og at en eventuell psykotisk tilstand under innbruddstyveriet var rustløst», heter det i dommen.

Fengselsstraff

I tillegg til forholdene nevnt over er mannen blant annet dømt for tyverier av varer for over 2000 kroner fra Sørlandssenteret.

Retten mener det er straffeskjerpende at 21-åringen tidligere er straffedømt for vinnings- og narkotikakriminalitet.

I formildende retning ble det trukket fram at mannen har erkjent straffskyld for flere av forholdene. I tillegg har flere av sakene hatt svært lang behandlingstid.

21-åringen ble i Kristiansand tingrett dømt til fengsel i 75 dager, der 30 av disse ble gjort betinget med en prøvetid på to år.