Trenden med bibelske guttenavn og jentenavn som slutter på a holder seg. Men det er ikke bare i Norge de bibelske guttenavnene er mye brukt. Navnemotene er ganske internasjonale skriver Statistisk Sentralbyrå.

Hermer etter «søta bror»

Men trendene forandrer seg fra år til år. Jentenavnet Linnea lå på 12. plass i 2007 før det spratt til topps i fjor. De mest populære navnene i Norge har som regel vært det i Sverige tidligere. Den beste prognosen for å se hvilke navn som blir populære er med andre ord å følge med på «søta bror».

I Vest-Agder var Ida og Linnea de mest populære jentenavnene, mens Nora og Linnea delte førsteplassen i Aust-Agder.

Når det gjelder guttene er Markus og Mathias vinnerne i sørlandsfylkene.

Mohammad i Oslo

I Oslo er Mohammad, med forskjellige skrivemåter, det desidert mest populære navnet. Tilsammen 120 gutter i hovedstaden fikk det navnet, mot bare 56 i hele Norge.

Mange av tidens mest populære navn var «in» også for over 100 år siden. De er kommet tilbake etter lang tids dvale.

Det gjelder blant annet mange av bibelnavnene. Om det hadde noe med religion å gjøre at disse navnene var så populære på 1800-tallet er uvisst, mener statistikerne hos SSB. I alle fall forsvant de utover 1900-tallet, men er altså nå tilbake for fullt.

Kjært barn får mange navn

Ellers er det verdt å nevne at stadig flere får mellomnavn og doble etternavn — både mor og fars navn skal med. Bindestrek mellom etternavnene blir også mer populært.

Isak, William og Oliver var guttenavnene i Norge med mest fremgang. For jentene er Linnea, Emma, Mille og Milla de som har økt mest i forhold til 2007. Her ser du hele listen for Agder-fylkene (Listene er hentet fra Statistisk Sentralbyrå).

****Jentenavn

Vest-Agder****

Jentenavn

Aust-Agder

Guttenavn

Vest-Agder

****Guttenavn

Aust-Agder****