AGDER: Ferske tall fra TNS Gallup ble i formiddag presentert. Tendensen er klar: Folket har større tillit til politiet enn før.

— Ser vi på alle måleparameterne så ser vi en liten økning på de fleste. Det tar jeg som et godt tegn, men det er fortsatt utfordringer igjen, sier politimester ved Agder politidistrikt, Kirsten Lindeberg, til fvn.no.

I fjor sa 71,7 prosent av de spurte at tilliten til politiet var høy, mens den nå er 80,4. 93,7 prosent av innbyggerne føler seg trygge der de bor. På landsbasis har 84 prosent av de spurte høy tillit til politiet.

Vakt- og beredskapsdelen av Agder-politiet fikk slakt i 2008-undersøkelsen. Fokus på sentrumsnære områder i helgene trekker opp i den ferskeste undersøkelsen.

— Vi har signalisert sterkere fokus på vakt og beredskap, men vi er fortsatt blant de dårligste, sier Lindeberg.

— Vi er mer til stede i sentrum og har fokus på områder hvor det er samlet mye folk i helgene. Når vi har anledning til å dempe høylydte fester gjør vi det, fortsetter politimesteren.

Områdene tyveri, innbrudd og hærverk kommer svakest ut i undersøkelsen. Agder-politiets tilstedeværelse er nest dårligst i landet.

Konflikter om overtidsnekt og interne uroligheter i politietaten har ført til mye medieoppmerksomhet i 2007. Lindeberg mener at undersøkelsen viser at dette ikke har påvirket folk.

Det er slike scener hvor mye synlig politi oppholder seg på folksomme steder politimesteren mener øker tilliten. Arkivfoto: Vegard Nekstad. Foto: Arkivbilde/Vegard Nekstad