KRISTIANSAND: Legen fikk beskjeden om at han var fratatt legeautorisasjonen av Statens Helsetilsyn i dag, skriver NRK Sørlandet.

Legen er siktet for å ha utnyttet sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med en kvinnelig pasient. Etter at siktelsen ble kjent besluttet Statens Helsetilsyn å vurdere om mannen burde fratas legeautorisasjonen.

Statens Helsetilsyn har nå konkludert med at legen har stått for grovt uforsvarlig virksomhet, og at han har utvist en grov mangel på faglig integritet.

— Vi har fattet et vedtatt om at vi suspenderer autorisasjonen hans inntil videre. Suspensjonen gjelder i seks måneder, eller inntil vi fatter et endelig vedtak, sier fagsjef Jostein Vist i Statens Helsetilsyn til fvn.no.

Ifølge Vist er det to momenter som vurderes for å avgjøre om en lege skal suspenderes. Det ene er om det foreligger grunn til å tro at legen har gitt pasienten uforsvarlig behandling. Det andre er om fortsatt praksis vil utgjøre en fare for andre pasienter.

— Vi har vurdert at denne legen har vist en grovt sviktende vurderingsevne, og at han er en fare for sine pasienter, sier Vist.

Skrev ut medisiner uten grunn

Helsetilsynet mener legen har hatt en atferd som er uforenelig med å inneha autorisasjon som lege.

— Legen har innrømmet å ha blandet personlige og faglige relasjoner, og ut fra det han selv har forklart mener vi det er grunn til å tro at han kan komme til å gjøre noe lignende igjen i forhold til andre pasienter, sier Vist.

Vist påpeker at saken ennå er under politietterforskning, og at hendelsesforløpet derfor ikke er helt på det rene. Legen har innrømmet å ha hatt et seksuelt forhold til en av sine pasienter, og at han har skrevet ut medisiner til henne uten faglig grunn.

— En rekke forhold er uavklart, men på bakgrunn av hans forklaring alene var det grunn til å frata ham autorisasjonen. Han har blant annet innrømmet å ha skrevet ut medisiner uten at det forelå faglig grunnlag for det, sier Vist.

- Tar ikke selvkritikk

Etter at forholdet ble kjent, ga legen frivillig avkall på å skrive ut medisiner. Ifølge Vist er dette første gangen legen har blitt fratatt legeautorisasjonen.

— Vi ser likevel ikke bort fra at han vil kunne gjøre det samme i fremtiden. Måten han beskriver det som har skjedd i forhold til denne pasienten, viser at han ikke tar selvkritikk på forhold som vi anser for å være grovt kritikkverdig, sier Vist.