KRISTIANSAND: Atferdsrelaterte vansker topper statistikken hos pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) i Kristiansand. Av de 1424 elevene som i skoleåret 2005/2006 fikk hjelp hos PP-tjenesten, hadde 751 atferdsrelaterte problemer.

Arvid Alsaker opplever at det er flere sinte barn og unge nå enn tidligere.

— Når barn har atferdsproblemer, er det en protest på noe. Og når så mye foregår på de voksnes premisser, og vi ikke har tid til ungene, er det klart det kommer reaksjoner. Det er så mange sinte unger i dag, sier Alsaker.

Problemene gjelder både barn opp til 12 år, og unge mellom 13 og 18 år. Alsaker påpeker at sinne ofte kommer av at barn og unge ikke mestrer situasjonen de er i, eller de er frustrert.

Tallet på nye henvisninger til PP-tjenesten skoleåret 2005/2006 er cirka 15 prosent høyere enn året før, og steg fra 424 til 481. Alsaker mener likevel ikke å se noen tendens i dette. Han tror utviklingen i skolen har noe å si for barn og unges oppførsel.

Stresset

— Tidligere statsråd Kristin Clemet satte kunnskap i fokus, og dermed ble skolen mer teoretisk. Fokuset på kunnskap går utover de som allerede sliter med det grunnleggende. Kunnskap er viktig, men unger lærer på sin måte, og vi må møte elevene ut fra deres forutsetninger, sier Alsaker.

— Det er det politiske systemet som stresser skolen, og det går utover barna. Det som skremmer meg mest er at vi ser flere sinte unger som er frekke i kjeften.

Alsaker tror også en mer stresset tilværelse er en av grunnene til at det blir flere sinte barn og unge. Dette synet deles også av barnepsykolog Egil Launes.

Mindre tid

— Verden har forandret seg, og med det kan man også se en forandring i barn og unges oppførsel. De har oftere skilte foreldre, flere hjem å forholde seg til, og de flytter mer. Det kan gi en stresset tilværelse, som igjen kan føre til frustrasjon og sinne, sier Launes.

Han mener også mediene må ta sin del av skylden for at barn blir sintere.

— Vi ser flere ekstreme tilfeller av sinne enn tidligere, som ofte resulterer i vold. Mye av grunnen til dette ligger i at påvirkningsmulighetene er blitt flere og tilgangen på vold gjennom for eksempel tv, dvd og data har økt.

— Et annet viktig element som vi ikke må glemme er jo det at vi er blitt slakkere i oppdragelsen av barn. Barn får lov til å være frekkere og mer provokative enn tidligere. Samfunnet tåler rett og slett mer, sier Launes.

Barn er barn

Også sosiallærer Marit Frivoll Haugland,ved Fagerholt skole ser en tydelig utvikling når det gjelder barn og sinne.

— Nå har jeg jobbet i skolen i 20 år, og det har helt klart blitt flere sinte barn, sier Frivoll Haugland.

— Barna klarer ikke å ta til seg all informasjonen. Dette oppleves som stressende. Vi må la barn få være barn og la dem få senke skuldrene, sier hun.