DEBATT: Er det distraherende med nakne damer i rundkjøringen? Skriv din mening nederst i artikkelen.

LINDESNES: — Her er i Lindesnes er vi så glade i damene våre at vi setter dem på sokkel, smilte ordfører Ivar Lindal, da han avduket statuen «Tre spreke jenter» i rundkjøringen på Vigeland i Lindesnes.

Bak står kunstneren Uwe Wenk-Wolff (76), bosatt i Spangereid.

Han vant en konkurranse sommeren 2005 om å utsmykke akkurat denne rundkjøringen. Den var nemlig like kjedelig som rundkjøringer flest.

Fem meter

Hans forslag var å lage fem meter høy statue, med tre jenter som står på skuldrene til hverandre.

At Wenk-Wolff vant, tok han som et klarsignal til å gå i gang med kunstverket.

Men da det kom til reell finansiering i kommunestyret i april i fjor, sa politikerne nei. De ville ikke bruke flere hundre tusen på prosjektet.

Det sjokkerte Wenk-Wolff dypt. Han følte seg lurt av kommunen. Likevel aktet han å gjøre seg ferdig med kunstverket, og om så betale det med egne penger. Siden kom formannskapet med 340.000 kroner til statuen.

— Næringslivet, Vegvesenet og fylkeskommunen har også bidratt, så nå mangler vi «bare» 200.000 kroner, forteller Lindal.

Uansett: Nå står statuen der. 20-30 var møtt frem på lørdag for å se avdukningen, og skulle vi tolke stemningen, syntes folk det var en flott statue.

Folkehelsen

Glemt var i alle fall alle kontroverser med kommunen. Lindal holdt en tale, mens trafikken durte forbi.

— «Tre spreke jenter» kan også være et symbol på vårt arbeid innen folkehelsearbeid, som vi er i gang med, sa Lindal.

Han håpet også at statuen kunne være en motvekt mot det begredelige statistikken kommunen har innen likestillingsarbeid.

— Det viktigste av alt er imidlertid at dette smykker ut Vigeland og gjør det enda triveligere å bo her, sa ordføreren.

— Det har vært veldig godt å komme så langt, smilte kunstner Uwe Wenk-Wolff, som var møtt frem for å se kunstverket bli avduket.