KRISTIANSAND: Mathisen nekter å ta imot røntegnbilder for banale tilstander fra sykehuset i Mandal. Han mener de tar viktig tid fra alvorlig syke kreftpasienter. Som følge av Mathisens ultimatum, har sykehusledelsen tatt fra ham det faglige ansvaret. Ingen av hans kolleger vil overta oppgaven, så ledelsen har satt avdelingen under administrasjon av en overlege fra sykehuset i Arendal.

Krigserklæring

— De kaller det åpent for en «krigserklæring». Men som medisinskfaglig ansvarlig kan jeg ikke akseptere at vi skal bruke ressurser på den typen undersøkelser som gjøres i Mandal framfor å gjøre tjenesten i Kristiansand bedre for kreftpasientene, sier Mathisen.

På grunn av underbemanning, må stadig flere av pasientene fra Senter for kreftbehandling i Kristiansand sendes til det private røntgeninstituttet for oppfølgning.

— Dette er en fallitterklæring. I en sånn situasjon må jeg prioritere sykehuspasienter framfor folk med banale lidelser, som fastlegene i Mandal ønsker å få utredet, sier Mathisen.

- Overforbruk av røntgen Mandal sykehus har ikke egen røntgenlege, så bildene må tolkes av legene i Kristiansand.

— I Vest-Agder er det overforbruk av røntgen for banale ting. I en slik situasjon mener jeg vi må vurdere om det er behov for en røntgenavdeling på sykehuset i Mandal, hvor fastleger sender enklere tilstander til utredning, sier Mathisen.

Tilsvarende enkle tilstander hos kristiansandspasienter belastes ikke sykehuset, men sendes til Røntgensenteret. Slik bør det være også for pasienter fra mandalsområdet, mener Mathisen.

Men dette får han ikke gehør for hos sykehusledelsen.

Prioriterer økonomi

  • Ledelsen er nok redd pasientene, og dermed inntektene, skal forsvinne til Røntgensenteret. Ledelsens økonomiske vurderinger går foran mine medisinskfaglige, konstaterer Mathisen.

Han har hatt en rekke møter med sykehuseledelsen, men føler han ikke når fram.

— Jeg opplever at sykehuset i Kristiansand har langt større vansker med å få gehør hos ledelsen enn avdelingen i Arendal, som har sin avdelingsoverlege som rådgiver for klinikksjefen. Derfor har jeg bedt om at vi får en ny organisatorisk inndeling, slik at vi kan få et likeverdig forhold til ledelsen med Arendal. Men også det avviser den, beklager Mathisen.

Røntgenavdelingen i Kristiansand har i lang tid slitt med dårlig utstyr, få fagfolk og svært lange ventetider. Avdelingen i Kristiansand er den i Helse Sør som gjør mest med minst personale, på eldst utstyr.

Nå regner Mathisen med at forholdene vil bli enda verre, med enda lengre ventetider for pasientene som følge.

Skaper misnøye

— Ledelsens håndtering av denne saken skaper mye misnøye og frustrasjon. Ledelsen driver et høyt spill, som kan bli katastrofalt for avdelingen. Røntgenlegene kan miste motivasjonen og vil kunne ønske å jobbe mindre overtid, og noen kan komme til å søke seg bort, sier Mathisen.

— Opprinnelig hadde jeg ikke mistillit til klinikksjefen. Men det har jeg nå. Det vi var i ferd med å bygge opp, er effektivt revet ned, sier Mathisen.