Barne- og likestillingsministeren Solveig Horne ba spesielt om å få komme til Mandal for å høre om arbeidet barnevernet gjør. Hun mener det foregår på en meget god måte. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: — Jeg kommer hit fordi jeg vet at Mandal er en foregangskommune innen barnevern. Sammen med de kommunene de samarbeider med får de til imponerende mye som andre i Norge trenger å høre om, sier Horne.

Jeg kommer hit fordi jeg vet at Mandal er en foregangskommune innen barnevern

I over to timer satt hun torsdag og fikk høre om ulike prosjekt som Familiens Hus får til. I 2013 ble alle de kommunale etatene som har med barn å gjøre slått sammen: Barnevernet Sør, helsestasjonen, familiesenteret og bo-oppfølging av enslige mindreårige.

Saken fortsetter under bildet

Barne- og likestillingsministeren Solveig Horne ba spesielt om å få komme til Mandal for å høre om arbeidet barnevernet gjør. Hun mener det foregår på en meget god måte. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det finnes mye godt samarbeid mellom etatene som jobber med barn i norske kommuner, men bare i sjelden grad er barnevernet en del av dette. Derfor er det Mandal gjør spesielt, sier Horne.Barnevernet Sør ble et interkommunalt foretak i 2008 mellom Mandal, Lindesnes, Marnardal og Åseral. Og siden ble de altså en del av Familiens Hus.

120 ansatte jobber her, hvorav 30 med mindreårige innvandrerbarn.

Oppsøker skolene

Horne fikk høre om flere prosjekt. Av dem som imponerte er hvordan barnevernet oppsøker 4. og 9. klassinger i skolene i Lindesnes-regionen.

- Vi ønsker å fortelle barna hvem vi er, hva vi driver med og hvordan de kan komme i kontakt med oss, fortalte barnevernkurator Hilde Juel. Saken fortsetter under annonsen

Mye av hensikten har vært å avmystifisere barnevernet som et organ hvis eneste hensikt er å ta barna fra foreldrene.

Overgrep

— Vi snakker om seksuelle overgrep, hva som ikke er lov å gjøre. Om rus og selvskading. Og om foreldre som slåss og slår barn. Hva som er forbudt, sa Juel.

Hun sa at hovedbudskapet er å formidle til barna er at de ikke er alene om de utsettes for omsorgssvikt eller sliter på annet vis.

- Vi opplever at det kommer bekymringsmeldinger fra skolene i etterkant av disse besøkene, sa hun.

Hele nettverket

Horne fikk også høre hvordan helsestasjonen allerede mens kvinnene går gravide prøver å få fange opp signaler som kan bekymre og gi dem hjelp slik at problemene ikke vokser senere.

- Det kan være de som ikke har noe nettverk, er usikker på foreldrerollen eller har foreldre som selv hadde utfordringer. Kan vi sette inn tiltak tidlig, kan det bidra til en tryggere oppvekt for barnet, sa helsesøster Ellen Marie Høyland.

Psykiske problemer

Det ble også fortalt om hvordan Familiens Hus jobber mot ungdommer som har psykiske problemer med blant annet angst.

Saken fortsetter under bildet

horne-3.jpg

Et annet felt er noe de kaller «barn ut av klemma». Som handler om å gi hjelp til barn med foreldre som er i en høykonflikt i forbindelse med samlivsbrudd. Her handler det om å bidra til bedre livskvalitet ikke bare til foreldre og barn, men også hele nettverket til familien. Horne fikk også høre om hvordan det jobbes mot familie med fosterbarn. Disse har ofte store utfordringer.

Mye å lære

— Det er veldig spennende å høre på dette. Her har vi mye å lære både nasjonalt og lokalt, sa Horne i etterkant av seansen.

Barnehagen skal tørre å handle

Statsråd Solveig Horne fikk under oppholdet i Familiens Hus i Mandal også høre om det som var et prosjekt og nå er blitt en integrert del av arbeidet i alle barnehagene - private som kommunale.

— Vi har laget en tverrfaglig gruppe som driver med opplæring av alle ansatte i Mandals barnehager. De får kompetanse på hvordan de skal oppdage barn som utsettes for omsorgssvikt, hvordan de skal håndtere det og tørre å handle, fortalte styrer for Skjebstad barnehage, Nina Kristoffersen.

De skal også tørre å snakke med barn som de tror er utsatt for omsorgssvikt, og bruke samme teknikk som barnevern og politi for å få opplysninger.

- Vi har også en samtale med alle foreldre som kommer med barn for første gang i barnehagen der vi blant annet spør om problematikk rundt vold og rus, sa Kristoffersen.