ULLENSAKER: — Vi må nok være så ærlige og si at forventningene til en Frp-regjering kan bli spent vel høyt. Hverdagen kan komme fort og tøft for oss, sier Austenå.

Han er en nestor i Aust-Agder Frp. I 1990 meldte han seg ut av Høyre og inn i Carl I. Hagens parti. Austenå har sittet to perioder i fylkestinget for Høyre og to for Frp. Han har vært fylkesformann og var partiets ordførerkandidat i Arendal ved valget i fjor. Han inne i sin andre periode i Arendal bystyre for Frp.

Austenå har sett mange regjeringer komme og gå, med tilhørende slitasje på mange regjeringspartier. Etter at Frp har brukt mange år i opposisjon på å peke på svakheter i det norske samfunnet, frykter Austenå forventningspresset.

SVs skjebne

  • Det er nødt til å bli en tøff hverdag. Se på SV, de er jo et skrekkeksempel på hvordan det kan gå. Det må vi lære av, sier han.

  • På hvilke områder kan det bli vanskeligst å innfri?

  • Det er klart at når det gjelder skatt og bilavgifter er nok forventningene vel høye. Her vil det ta tid å gjennomføre endringer som folk merker. Det samme kan være tilfellet på sykehussektoren, det er en tung materie å snu. Også innen justissektoren vil ting ta tid.

Samtidig mener Austenå det er svært viktig at en regjering med Frp like etter overtakelsen gjør ting som folk merker i hverdagen. Selv tror han veisektoren ligger best an.

  • Her er det mulig å gjøre endringer relativt raskt. Etter at vi har kommet inn i regjeringskontorene må vi straks gå i gang med å bygge bedre veier og å fjerne bomstasjoner, slik at folk merker en forskjell i hverdagen, sier Austenå.

Han har følgende forslag til en markering som folk flest vil legge merke til:

  • Vi må gjøre noe symboltungt. For eksempel en bulldoser som jevner bomstasjonen på E 18 ved Svennevig med jorda, det hadde vært noe, sier Austenå.

Schmidt uenig

Stortingsrepresentant Åse Schmidt (Vest-Agder) deler ikke Austenås bekymringer om for høye forventninger.

— Jeg er ikke enig i sammenligningen med SV. Vi har en langt sterkere partiorganisasjon enn SV hadde da de gikk i regjering. Våre folk er kurset gjennom flere år, sier Schmidt.

  • Men dere har skapt stor fallhøyde?

  • Det er klart at ikke alt kan gjennomføres første året. Men folk er ikke dumme, det skjønner de. Vi jobber aktivt med dette i stortingsgruppen, slik at velgerne får beskjed om hvilke saker som kan gjennomføres på kort sikt og hvilke som vil kreve noe lengre tid, sier Schmidt.

Hennes fylkesformann, Christian Eikeland, tror Frp vil møte svært høye krav hos velgerne.

  • Andre regjeringer får som regel hundre dagers fredningstid. Vi vil bli målt fra første dag. Da må vi være klare til å levere i viktige symbolsaker fra dag én, sier Eikeland.

Les også: Ser ingen statsråder fra sør

Les også: Torbjørn Andersen gleder seg til å slutte