Se video av krana som faller i vinduet over (fotograf: Ove Rabbersvik).

KRISTIANSAND: — Oppdraget vårt er at vi skal hogge opp krana. Først måtte krana legges i bakken, og da vurderte vi det slik at beina måtte sprenges av.

Det forteller Ove Rabbersvik, anleggsleder i Rive og Knuseservice AS.

Nokså nøyaktig klokken 12.00 tirsdag gikk krana i bakken, etter fire timer med forberedelser på stedet.

LES OGSÅ: Oi, hva har skjedd her?

En sprengningsspesialist fra Drammen bisto med å montere dynamitt på to av kranbeina. Men dynamitten ble aldri detonert.

— Boltene som festet to av kranbeina til fundamentet var blitt fjernet. Da vi snudde krana ble vekten såpass stor at krana falt på egenhånd, sier Rabbersvik.

NÅ ER DET SNART OVER: Rive og Knuseservice gjør seg klare til å velte krana. Foto: Ove Rabbersvik Foto: Ove Rabbersvik

200 tonn gikk i bakken

Dermed smalt 200 tonn i bakken. 80 av disse tonnene var lodd innebygd i krana. Tidligere ble en bom revet. Den veide 30 tonn. — Hadde dere gledet dere til et dynamittsmellet?

— Folk som var på isen var blitt jaget bort, og alle ventet på dynamittsmellet. De involverte følte seg litt snytt for smellet, ja.

Rabbersvik forteller at det er noe spesielt å rive ei kran, siden firmaet vanligvis river bygninger.

Kran fra 60-tallet

Krana var tidligere i bruk ved Aker Kværner på Jeløya i Moss. Den har en løftekapasitet på 50 tonn.

Elkem kjøpte inn krana i 1997, ifølge Ove Refsnes. Han er leder av infrastrukturen ved industriområdet ved Elkem Solar.

— Krana har blitt benyttet som containerkran. Vi fraktet containere fra Elkem, med elektroder og metall, inn til byen for videre transport, forteller Refsnes.

Krana er bygget på 1960-tallet, men den ble modernisert da den kom til Elkem. Den har ikke vært i drift siden smelteverket ble lagt ned i 2005. Klippes opp

— Krana er fullt oppegående. Men den ble revet revet for å spare Elkem for vedlikeholdsutgifter, sier Refsnes.

En gravemaskin med saks klipper nå opp krana ved havneområdet Elkem Solar. Dermed endte altså krana sitt liv som skrapmetall.

Da 80 tonn med lodd ble rotert i retningen hvor krana skulle falle, gikk krana ned for telling - uten bruk av dynamitt. Det er loddene som ligger på bakken ved gravemaskinen. Foto: Ove Rabbersvik Foto: Ove Rabbersvik