KRISTIANSAND: Den domfelte anket dommen fra Kristiansand tingrett, der han ble dømt for overfallsvoldtekten av den lille gutten som var på vei til Åsane skole 18. januar i år.

I lagmannsretten var det dissens i straffeutmålingen. Flertallet, rettens leder Jan Helliesen og samtlige legdommere, Knut Myklebust, John Olav Glastad Bjørnestad, Ellen Synnøve Ordahl Øslebye og Borghild H. Allendes, stemte for at gutten skulle dømmes til fem års ubetinget fengsel.

Var under 18 år

Mindretallet, lagdommer Erik Holth og konstituert lagdommer Guro Vale Kvavik, gikk inn for at seks måneder av straffen på fem år skulle gjøres betinget.

Mindretallet ville markere at tiltalte var under 18 år på gjerningstidspunktet, og at dette skulle gi en redusert straff. Flertallet mener at aldersmomentet er tilstrekkelig ivaretatt når straffen fastsettes til ubetinget fengsel i fem år.

Erstatning

Lagmannsretten har i sine domspremisser lagt vekt på at «vi har her å gjøre med en meget alvorlig og grov overfallsvoldtekt av en ni år gammel gutt som var på vei til skolen. Selve voldtekten ble utført på en svært ydmykende måte. Det er stor fysisk forskjell mellom de to, og overgrepet skjedde på skoleveien der behovet for trygghet er særlig stort. Det er ennå for tidlig å ha noen klar formening om mulige senvirkninger», heter det i dommen.

Lagmannsretten peker på at familien er utsatt for store påkjenninger.

Retten har dømt 18-åringen til å betale 150.000 kroner i oppreisningserstatning til den fornærmede ni-åringen.