KRISTIANSAND: En leser forteller på fvn-nos debatt at hun sto i Øvrebø den aktuelle natten. Hun så flere stjerneskudd, men ett var mye større enn de andre. Det hadde hale og hun kunne se det i nesten fire sekunder.

Geir Stordal bor på Tinnheia. Han sier han så et lysglimt og hørte et voldsomt smell. Han mener det kom like nedi heia der han bor, der veivesenet er i gang med å sprenge ny vei.

— Derfor har jeg tenkt dynamitt. Men vet jo ikke. Jeg lå i senga og så lyset kort, etterfulgt av et uvanlig kraftig smell, sier han.

Sannsynligvis meteor

— Observasjonene er viktige, og gjør det sannsynlig at det kraftige smellet skyldes en eller flere objekter som har kommet inn i atmosfæren, sier leder i Astronomiforeningen i Agder, Trond Hugo Hermansen.

Ergerlig nok sov han så tungt at han ikke våknet natt til tirsdag.

— Meteorer kommer inn i atmosfæren i meget høy fart. Lyset kommer fordi de begynner å brenne, mens trykkbølgene kan gi enorm lyd, forteller Hermansen.

Morten Bilet er en av Norges største meteor og meteoritt-eksperter, og har skrevet boka ”Meteoritter”.

— Slik jeg ser av folks innlegg på Fædrelandsvennens debattforum, er det mye som taler for at vi snakker om en meteor. Dette er veldig spennende. Kanskje har den truffet bakken og blitt til en meteoritt. Tenk om noen kan finne den, sier han.

Det er imidlertid som å lete etter en nål i en høystakk.

Var det en meteor som kom inn over Sørlandet og skapte smell, kan den ha landet omtrent over hele Sør-Norge.

— De kommer inn i mellom 15 og 40.000 kilometer i sekundet, og når de treffer atmosfæren, er det som de møter en vegg. Det skjer 100 kilometer over bakken. Derfor kan man høre lyd, selv om svært få ser noe lys. Dessuten kommer lyset før den mer saktegående lyden. Når folk våkner av smell, er lyset borte, sier Bilet.

Han minner om meterorittene som ble funnet i Moss i 2006. Da snakket også folk om et enormt smell, og om bilder som ramlet fra veggene.

Det samme skjedde i Reisadalen for noen år siden. Et voldsomt smell gjennom hele dalen, men der fant man ingen meteoritter etterpå.

Hermansen har ansvar for en meteoritt-utstilling som for tiden vises på Agder naturmuseum. Der kan du se stein fra meteoritten som landet i Moss.

De siste store

De to siste store meteor-kollisjonene med jorden skjedde i Russland i 1908 og 1947. I Tunguska i 1908 fant man ikke noen meteoritt, men nedslaget skapte så kraftig lydbølge at skogen knakk sammen i flere kilometers omkrets.

I Sikhote Alin nord for Vladivostok traff fant man en meteoritt på flere hundre tonn. Den traff bakken klokka 10.30 12. februar 1947. — Hvert døgn treffer flere hundre tonn stein og is jordkloden. Det meste brenner opp som stjerneskudd, noe treffer bakken. En eller annen gang vil igjen en stort legeme treffe oss, sier Morten Bilet.

Om vi skal glede eller grue oss til det, er et annet spørsmål.