KRISTIANSAND: – Agder-fylkene skiller seg ut med en langt større pågang enn resten av landet. Vi har fått tilbakemeldinger fra kiropraktorer fra hele Sørlandet, som har opplevd en helt enorm storm av pasienter som har arbeidet i hagen 1. mai, sier informasjonssjef i kiropraktorforeningen, Kjetil Johnsen

– Hvorfor tror du at landsdelen vår skiller seg ut?

Hageglade

– Jeg tror sørlendinger er flinkere til å stelle i hagen sin, eiendommene er større og våren kommer tidligere i landsdelen, sier han.

– Vi merker det veldig godt. Det har vært et renn av pasienter denne uken, sier kiropraktor og en av innehaverne av Sørlandsparken Kiropraktorsenter, Erik Welhaven Løchen.

Tove Reinertsen er en av pasientene som har hatt akutt behov for kiropraktorhjelp etter vårens hagearbeid.

Kollaps

– Ryggen låste seg helt, og jeg klarte overhodet ikke å reise meg. Jeg klarte ikke en gang å snu meg i sengen, sier hun.

Hun har, som mange andre, brukt litt for mye tid og litt for mye krefter, på å sette familiens hage i stand før sommeren.

Store prosjekter

– Eiendommen er stor, og vi har hatt noen store hageprosjekter jeg gjerne ville bli ferdig med. Jeg tok nok på meg oppgaver som var større enn det kroppen tåler, sier hun.

Da plagene var på sitt verste, var ikke hjelpen langt unna.

– Det var helt uttrolig hvor raskt ryggen min ble bra igjen, allerede etter den første behandlingen. Nå har jeg fått gode råd. Jeg må variere hvordan jeg arbeider og sørge for at jeg ikke gjør for mye arbeid på en gang, sier Reinertsen.

Vårtegn

– Ryggplager er et sikkert vårtegn for oss i kiropraktorbransjen. I tillegg merker vi godt når den første snøen kommer og når folk skifter bildekk, sier kiropraktoren i Sørlandsparken..

For klinikkens ansatte har det blitt mange sene kvelder denne uken.

– Mange er ikke vant til hardt kroppsarbeid, skal gjøre unna for mye på en gang og bruker kroppen feil. Det er viktig å variere hvordan man jobber og fordele jobben over litt tid. Det sier seg selv at det må gå galt når man begynner å bruke en kropp som har vært i dvale gjennom hele vinteren. Mange har vært igjennom en maratonøkt, som startet fredag 1. mai og som fortsatte gjennom hele helgen, sier kiropraktoren.