KRISTIANSAND: — Lov eller forskrift gir ikke Kristiansand Havn hjemmel for å kreve helårs ferjedrift av Fjord Line. Rederiets forslag til seilingsplan for 2009 må behandles på nytt. Vedtaket er endelig og kan ikke påklages.

Slik er budskapet i et ferskt brev fra Kystverkets hovedkontor i Ålesund til Fjord Lines advokat Wikborg, Rein & Co, med kopi til Kristiansand Havn og Fiskeri- og kystdepartementet.

Varmer

  • Dette varmer, lyder det innledende forsiktig fra Fjord Lines administrerende direktør Ingvald Fardal. Han har ikke sett Kystverkets brev ennå, kun fått det referert fra sin styreformann, bergensadvokaten Peter Frölich.

- Er dere klare til å starte seilinger med «Fjord Cat» igjen til sommeren?

— Vi må avvente behandlingen i Kristiansand havnestyre. Den ser vi fram til med spenning. Hva «Fjord Cat» angår, kan hun være klar til innsats på kort varsel.

- Har dere vært i kontakt Kristiansand Havn?

— Ikke ennå.

Behandle raskt

Kristiansands havnedirektør Stein E. Haartveit befinner seg på tjenestereise i München og har heller ikke sett brevet ennå. Men da Fædrelandsvennen har lest opp noen utvalgte sitater for ham, sier han umiddelbart at Fjord Lines forslag til seilingsplan for 2009 må behandles.

- Raskt?

— Vi må gi det prioritet.

- Er du redd for erstatningssøksmål fra Fjord Line, som har fått ødelagt hele salgssesongen?

— Jeg vil ikke uttale meg nærmere før jeg har fått lest brevet fra Kystverket grundig.

Dolking

Havnestyrets leder, Terje Frigstad, er også på forretningsreise i utlandet. Som kjent uttalte han følgende til fvntv og fvn.no 14. oktober 2008, i etterkant av møtet hvor Havnestyret fattet vedtaket som innebar krav til helårsdrift fra Fjord Line: «Åpner vi for kun sommerdrift, torpederer vi for et selskap som har investert for én milliard i ny båt. Det er ganske tøft å dolke Color Line i ryggen nå.» Nå sier Frigstad dette:

— Jeg har ikke lest brevet fra Kystverket og kan ikke kommentere saken.