ARENDAL: – Det synes å være et tiltakende problem at folk bruker laserlyspeker mot luftambulansen under landing og letting, opplyser Bård Austad, operasjonsleder ved Agder politidistrikt, til fvn.no.

Luftambulansen rykket i går kveld ut på melding om boligbrann i Lindesnes. Da det viste seg at meldingen var overdrevet, returnerte helikopteret. Få minutter før helikopteret var tilbake ved Sørlandet sykehus Arendal, skjedde den uheldige episoden.

— Vi fløy inn mot basen og ved Høgedal ble vi belyst med en laserpeker. Det gir en blendende effekt når vi blir direkte belyst, forteller Christian Fredriksen, pilot ved luftambulansen i Arendal, til fvn.no.

Laserlyset ble avfyrt på en kilometers avstand klokka 23.37 i går kveld. I går kveld gikk det bra, men hadde hendelsen skjedd i lav høyde under landing kunne det gått langt verre.

— Det er viktig at de som eier laserpekere skjønner alvoret og slutter med det. Laserlys mot øynene er farlig. Det er viktig at folk ikke peker mot oss, selv om det kan være spennende, sier Fredriksen.

Gårsdagens hendelse er så langt ikke blitt en formell politisak, men politiet advarer kraftig mot laserpekerne.

– Laserlyspekerne er så kraftige at når man smeller dem mot øynene på en pilot så er det farlig, sier Austad.

For en uke siden ble luftambulansen på Sola blendet ved Randaberg videregående skole utenfor Stavanger. Pilotene fortalte da om et grønt lys som blendet pilotene. Ved flere tilfeller har flytrafikken, blant annet i Bodø, blitt påvirket av personer som retter laserpekerne mot cockpit.