ASKER: Kronprinsparets Humanitære Fond utlyser derfor en konkurranse for ungdom i alderen 14 til 16 år.

Konkurransen «Tilbake til fremtiden» går ut på å ta kontakt med en person i besteforeldregenerasjonen og snakke med ham eller henne om hva som har betydd mest i vedkommendes liv, og deretter gjenfortelle historien på sin egen måte.

Bidraget, som vil bli publisert på internett, kan for eksempel være en tekst, video, foto, animasjon eller et musikalsk innslag. Dette sendes til www.nyvri.org, og innsenderne blir med i konkurransen om tre kamerapremier.

Premiene deles ut i forbindelse med kronprinsparets bryllupsdag i slutten av august, og vinnerne får også et møte med kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

Ønsker møteplass

– Ideen om en slik konkurranse har vi hatt lenge. Vi har møtt så mange flotte unge og eldre mennesker rundt om i landet, men har også sett behovet for møteplasser og økt kontakt mellom generasjonene, sier kronprinsesse Mette-Marit til NTB.

– Oppgaven går rett og slett ut på å snakke med en person som er eldre og for eksempel spørre: «Er det en spesiell hendelse som har forandret livet ditt?» Eller: «Hva ønsker du å formidle til unge mennesker ut fra din egen livserfaring?». Så kan de unge spørre seg selv: «Hva kan jeg lære av det?», legger kronprins Haakon til.

Han oppfordrer ungdommer mellom 14 og 16 år til å ta kontakt med eldre mennesker. Han tror det både kan bli morsomme og lærerike møter av slik kontakt, og dermed også fine bidrag til konkurransen.

– Gir perspektiv

Kronprinsparet tror det er en overdrivelse at unge mennesker i dag bare er opptatt av seg og sitt.

– Mange unge stiller store krav til seg selv, de er opptatt av hvordan andre har det, og jeg tror de gjerne vil høre om begivenheter som har ført til store forandringer i besteforeldregenerasjonens liv, sier kronprinsen.

Selv hadde han en bestefar som bodde i USA og Storbritannia under krigen, men mormoren kunne fortelle om hvordan det var å bo i Norge på den tiden.

– Det var fint for meg å høre hennes historie. Det å høre to så vidt forskjellige historier om den samme tiden, gir perspektiv. Hun var en viktig person for oss i hverdagen, sier han.

Kronprinsesse Mette-Marits besteforeldre døde tidlig.

– Men jeg hadde veldig god kontakt med en snill, eldre nabodame som har betydd mye for meg, sier hun.

Egne bidrag

Kronprinsparet har selv bidratt til prosjektet ved å legge ut hver sin video, der de forteller om hva møtet med den eldre generasjonen har betydd for dem. Kronprins Haakon forteller blant annet om de spørsmålene han gjerne skulle ha stilt sin bestefar, kong Olav, som døde da han var 17 år.

Kronprinsesse Mette-Marit forteller blant annet om et møte med en eldre engelskmann hun som ung jente møtte på flyplassen i Singapore, og hva hans historie og hendelsene i hans liv har betydd for henne. De to kom i kontakt fordi de tilfeldigvis satt og leste samme bok.

– Møtet med ham har vært med meg resten av livet, sier hun.

Hele landet

Kronprinsparet ønsker bidrag til konkurransen fra hele landet.

– Og, ta gjerne kontakt med andre enn deres egne besteforeldre, er kronprinsens oppfordring til de unge deltakerne.

Fristen for å være med i konkurransen er satt til 20. mai. Deretter skal en jury finne de beste bidragene, som blir premiert med henholdsvis et digitalt videokamera, et digitalt speilreflekskamera eller et digitalt kompaktkamera.