FROLAND: Det svir i øynene og stikker i halsen. Røyken har gått fra å være en svak dis til en tjukk sky hvor man knapt kan se hånden fremfor seg. Minst av alt Tone Soma som jobber med å få bukt med flammene som stadig blusser opp rundt Mykland sentrum.

Nordøst for Mykland sentrum ved Åstveit jobber mannskap fra Sivilforsvaret i Grimstad med å få kontroll over flammene under særs vanskelige forhold.

— Det er ikke akkurat vanlige arbeidsforhold, bemerker Tone Soma til fvn.no.

Les også: Arbeidet tjue timer i et strekk

Les også: - Dette er en katastrofe

Se video:

— Brannen fortsatt ikke under kontroll

Mistet hytta i brannen

Brannheltene står på

Bare 100 meter nedenfor grusveien ligger et hus. Beboerne ble evakuert tirsdag kveld. Onsdag ettermiddag er huset deres fortsatt truet av brannen som spres med katastrofal hurtighet i friske vindkast.

— Ute av kontroll

Politiets innsatsleder Arne Hurvenes opplyser om at brannen er ute av kontroll og at fire helikoptre bistår i slukkingsarbeidet.

Frisk bris, skiftende vind og voldsomme mengder med røyk gjør arbeidet vanskelig for pilotene.

49 personer er evakuert fra brannområdet og innlosjert på et leirsted i Froland.Inntil brannmannskap får kontroll på flammene, vil ingen av de evakuerte få vende tilbake til sine hjem.

Den største brannfronten går onsdag ettermiddag mot Valle, men det brenner flere plasser rundt Mykland sentrum i Froland kommune.

  • I Valle er det ganske heftig, sier Hurvenes, som betegner brannen som en katastrofe.

HOLDER SEG FOR MUNNEN: Magne Johansen holder seg for munnen og hoster idet en vegg av røyk treffer ham. Foto: Irene Svozilik

STRI TØRN:Vannet pumpes ut og mannskapet i Sivilforsvaret fra Grimstad bytter seg imellom på de strie tørnene med brannslangene. Her fra Åstveit hvor brannen truer flere hus i området. Foto: Irene Svozilik

— Så røyken fra Stoa

Soma kunne se røyken helt fra Stoa i Arendal da hun stod opp onsdag morgen.

  • Vi var egentlig kalt ut til øvelse, men så ble vi tilkalt hit i stedet, sier Soma til fvn.no.

Hun har dekket til munnen og nesen med et skjerf. Det svir i øynene.

  • Det er blitt felt noen tårer i dag, ja, smiler hun og og tørker seg for øynene.

Til tross for vanskelige arbeidsforhold manglet det verken på arbeidsvilje eller humør hos mannskapet.

Like før klokken 14 fikk Magne Johansen og Helge Austenå tatt sin første matpause etter å ha arbeidet siden klokken 08. De klaget lite og var takknemlige over en pust i bakken.

ENDELIG MATPAUSE: Magne Johansen (t.v.) og Helge Austenå tar seg en velfortjent matpause midt i tjukkeste røyken. På menyen stod ferskt brød og syltetøy på tube. Foto: Irene Svozilik.

Så langt har over 6000 mål gått med i brannen og onsdag ettermiddag betegnes brannen som en katastrofe. Flere hus i området er truet av brannen som begynner å komme faretruende nær bebyggelsen i området.

TAR TAK: Flammene blåser opp i vindkastene. Onsdag ettermiddag er over 6000 mål svidd av som følge av brannens herjinger. Foto: Irene Svozilik