KRISTIANSAND: Det vedtok byutviklingsstyret i går.

— Kjempegøy, da er det på skinner. Dette blir et velferdssenter for hele Kristiansands befolkning, sier en lettet Elisabeth Engemyr, prosjektleder for kommunen.

Dermed starter riving til høsten slik at kontorkjempen på Meieritomta står ferdig mot slutten av 2010. Redusert Kolossen ble kappet fire meter i høyden, så var den grei å svelge.

— Jeg er glad den voluminøse virkningen er redusert noe, sa Aase G. Paulsen (Ap).

I forhold til illustrasjonen har etaten krevd en siste justering ved at fjerde etasje er trukket inn på sidene mot Wergelandsparken og Skippergata. Men denne reduksjonen utgjør kun 100 kvadratmeter.

— Dette går på dramatiske virkninger sett fra parken og Skippergata, og for å få det til å fungere i forhold til lys og luft, forklarte plan- og bygningssjef Gunnar Stavrum i går.

Den siste justeringen gjør også prosjektet spiselig for fylkeskonservatoren, som truet med å sende hele saken til Riksantikvaren, siden Kvadraturen regnes som nasjonalt kulturminne.

Da kunne det blitt alvorlig tidstrøbbel, siden Stortinget har gitt frist til 1. januar 2010 med å få etablert alle landets Nav-kontor. Kristiansand har fått aksept for utsettelsen.

Fem etasjer mot innfartsåren Festningsgata er kurant, her finnes allerede flere ruvende bygg i samme høyde.

På bærtur Bare Miljøpartiet De Grønne og Senterpartiet stemte imot, og ville heller ha kontorkjempen ved Euroterminalen.

— Dessuten bør hele førsteetasjen være til butikker, kafé og næringsvirksomhet, mente Hans Petter Horve (MDG).

— Dere har ikke skjønt bæret av hva dette senteret skal være. Man skal jo komme rett inn til ekspedisjonen, repliserte Hans Otto Lund (H). Men det blir uansett butikker mot Skippergata.

Det røslige kontorbygget fikk en trang fødsel, og ble utskjelt fra alle kanter. Fylkeskonservatoren reiste innsigelse, og politikerne avviste første utkast. Volumet måtte ned.

14.500 kvadratmeter er blitt til 12.500. Seks etasjer er blitt til fem, bygget er senket fire meter til om lag 28 meter over bakken.

Mot sidegatene Skippergata og Gyldenløves gate blir det «bare» tre etasjer, med tilbaketrukket fjerde og femte etasje. Etter reduksjonen må trolig Sentrum og Lund helsestasjon vike.

Bystyret gjør endelig vedtak onsdag, etter alt å dømme en ren formalitet.

Les også: Vil bygge nytt kommunehus her (artikkel fra 2005)