KRISTIANSAND: — Alle Høyres tillitsvalgte, også i Kristiansand, er forpliktet til å søke å få gjennomslag for Høyres politikk, sier Gitmark.

LES OGSÅ:

Kraftig frusturasjon i Høyre

Sliten og uerfaren

— Hva har Høyre drevet med?

— Jeg feiltolkes

Vest-Agder-representanten på Stortinget sier han er dypt bekymret etter å ha fulgt med på skjenkedebatten i Kristiansand de siste dagene.

— Det var med en blanding av sjokk og sorg jeg torsdag så at ordføreren mener Aps skjenkeforslag må få flertall fordi alternativet er verre. Høyres jobb er å jobbe for Høyres politikk, sier Gitmark.

Epost

I en kraftfull epost til Høyres bystyregruppe ber stortingsrepresentanten innstendig om at Kristiansand Høyre står fast på partiets prinsipale standpunkter i skjenkesaken (altså åpningstider som nå, red. anm).

Han mener noe annet strider mot alt Høyre står for.

«Dersom vårt forslag faller, må vi stemme mot alt. Da kan vi oppnå at ingenting får flertall - og dagens ordning fortsetter. Eller Ap får gjennom sitt håpløse forslag- og vi i Høyre får en gavepakke fram mot valget i 2009 og 2011», skriver Gitmark.

Han forventer at kveldens gruppemøte i Høyre står opp for partiets skjenkepolitikk.

Men Gitmark er kritisk til mer enn skjenkesaken. Han mener Høyre i Kristiansand er blitt for utydelig etter valget, og han er sterkt kritisk til de stadige samtalene med Arbeiderpartiet.

Beklager AP

Gitmark sier han sterkt beklager at Høyre måtte inngå et valgteknisk samarbeid med Ap etter valget, men han legger skylden på KrF, som viste liten forhandlingsvilje.

— Vi måtte, for å komme i posisjon. Men vi har ingen politiske forpliktelser overfor Ap. Nå må vi over i en fase hvor Kristiansand Høyre frigjør seg, og søker støtte for Høyres politikk. I et sterkt borgerlig, men ganske sprikende, bystyre, bør det være store handlingsrom, sier Gitmark.

Han refser Kristiansand Høyre for å ha mistet styringen med politikken etter valget.

— Høyre har byens største bystyregruppe. Da skal Høyre ta regi over politikken og lede an, ikke følge etter andre. Det er Høyre som skal lede byen i den retning vi ønsker. Det trengs kraftfull politisk ledelse, sier han.

— Dette er jo en kraftig kritikk av ordfører og gruppeleder i Kristiansand Høyre?

— Jeg sier bare hva som er Høyres politikk og at den fremste oppgaven til alle som representerer Høyre er å søke støtte for denne politikken, sier Peter S. Gitmark.