ÅSERAL: Leder for leteaksjonen politiførstebetjent, Svein Urdal, bekrefter til fvn.no at de to skiløperne ble funnet gående på ski i Finndalen klokken 12.30. Da hadde politiet mottat tips om to danske skiløpere som var blitt observert i Finndalen, cirka en mil fra Bortelid hvor de ble meldt savnet. Klokken 13 kunne politiet bekrefte at det var de to savnede som nå var funnet i god behold.

La ut på tur fredag klokken 10

Etter det fvn.no kjenner til la de to ut på skitur klokken 10 fra Bortelidseter Hotel. De to skulle etter planen legge ut på en skitur i Bjørnen-løypa like ved hotellet, da de etter nærmere to timer skjønte at de hadde gått feil.

På villspor og med en tiltakende snøstorm bestemte de to seg etterhvert for å søke ly i Gaukhei-turisthytte. Da var klokken blitt 17. Snøstormen i området gjorde at mennene valgte å overnatte på hytta som er uten telefondekning. Etter at snøstormen hadde løyet dagen etter bestemte de seg for å komme seg tilbake til hotellet ved å gå den samme turen tilbake.

Da de ble funnet befant de seg i Finndalen, ca. en mil fra Bortelid hvor leteaksjonen pågikk.

Etter det fvn.no skal den yngste mannen på 51 år være en veltrent maratonløper, mens 63-åringen bare hadde en times erfaring fra tidligere i uken med å gå på ski.

Det var derfor ingen blant letemannskap som antok at de to kunne ha lagt ut på så lang tur som det viste seg at de gjorde.

Letemannskap søkte

Tidligere i dag gjennomsøkt redningsmannskapet hundrevis av hytter ved Bortelid i søket etter de to.

Det var fredag kveld betjeningen ved Bortelidseter Hotel ble bekymret etter at to gjester ved hotellet ikke hadde kommet tilbake fra en skitur. Mennene, som er henholdsvis 51 og 63 år, skal ikke ha vært kledd for en natt ute.

De to danskene ble sist sett i skiløypa nede på Bortelid som går i området Hesthei, da de ble observert av en løypemaskin to-tre kilometer fra hotellet ved 11-tiden fredag formiddag.

Skulle gå turløype

Løypa omtales ofte som Bjønnen-løypa og er ei rundløype på ca. 8 kilometer med utgangspunkt i Bortelid sentrum. I dette området er det en mengde hytter, og området regnes som trygt å gå på tur i selv om været er dårlig.

— Vi er selvsagt ikke er sikre på at de savnede befinner seg i dette området, men det er her de sist ble sett, påpeker operasjonsleder Arne Arnesen.

Løypene blir til stadighet preparert og det populære turområdet ligger mellom veien opp til Bortelid og Juvatn.

Lokale redningsstyrker, Røde Kors og et SeaKing-helikopter leter for fullt etter de to savnede mennene.

— Nå er det er ni snøskuterpatruljer fra Røde Kors og lokale ute. Vi har et SeaKing-helikopter ute og har startet med seks personer fra Røde Kors, som vil bli utvidet i løpet av dagen. Det ligger en del hytter i områder og vi håper at de har tatt seg inn på en hytte, sier operasjonsleder Arne Arnesen ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Lettkledd

Mennene skal være lett kledd og ikke være utstyrt for å være ute på natta. I løpet av natten har det vært snøstorm i området.

– De hadde ingen fast avtale, men indikerte at de skulle ta seg en kort skitur og at de skulle være tilbake til middag. De er lettkledd og var ikke kledd for å være ute hele natta. De er heller ikke godt kjent i området, sier vakthavende redningsleder Siv Namork ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Letemannskapet må stri med både vind og enkelte snøbyger i dag.

  • Vi venter en god del nordvestlig vind, og kanskje noen snøbyger. Vi regner med at det blåser en del i dag, med kuling i fjellområder, sier vakthavende meteorolog John Smiths ved Meteorologisk institutt til fvn.no.