KRISTIANSAND: En 39 år gammel litauer, som overleverte stoffet til mandalsmannen, er dømt en fengselsstraff på fem år.

Tingretten har dømt en mandalsmann, som var sjåfør da narkopartiet ble hentet, til fengsel i tre år, hvorav ett år betinget.

To menn fra Kvinesdal er også dømt i saken. Den ene, en 44 åring, fikk ubetinget fengsel i tre år og seks måneder, mens kompisen på 55 år fikk fengsel i tre år og ni måneder.

**Les også:

Påstand om 5 ½ års fengsel for kurer

Politiet rundlurte litauisk narkosmugler**

Narkotikapartiet som ble kjøpt har en gateverdi på nærmere to millioner kroner. Saken ble rullet opp av politiet gjennom kommunikasjonskontroll av telefonen til 50-åringen fra Mandal.

Kristiansand tingrett mener at den 39 år gamle litaueren som overleverte 4,6 kilo metamfetamin til den 50 år gamle mannen fra Mandal er å betrakte som en løpegutt i narkosystemet. Han er neppe noen hovedmann i saken, skriver retten i sine domspremisser.

Retten antar at litaueren i Irland har en høyere posisjon i hierakiet. ”Litaueren i denne saken har måttet ta risiko og han har langt på vei vært en løpegutt for sin landsmann i Irland”, skriver retten.

Den 39 år gamle litaueren ble pågrepet av politiet etter at han hadde fått 100.000 kroner i en gul Prixbærepose ved Dyreparken, penger som ble overlevert av politiet som et ledd i etterforskningen og avsløringen.

Tingretten bemerker at den 50 år gamle mandalsmannen, som betraktes som hovedmann, er straffedømt 11 ganger tidligere. Ni av disse dommene relaterer seg til narkotika.

Den siste dommen er fra juni 2006, og han ble løslatt fra soning av denne dommen 11. november 2006. Få måneder etterpå var han i gang med narkotrafikken igjen, noe som resulterte i dommen på fem år og to måneders fengsel for kjøp av 4,6 kilo metamfetamin.

Mandalitten har også en uoppgjort sak fra Oslo som dreier seg om 800 gram amfetamin.

Alle de fem domfelte rammes av ”proffparagrafen” i straffeloven.